Úvodní stránka

Brownfield Fond OP PIK

Publikováno:
7.10.2020
Autor:
61220

Ve spolupráci s ČMZRB investiční, a.s., zahájilo MPO realizaci nového finančního nástroje Brownfield fond, v jehož rámci budou investovány prostředky do regenerace a revitalizace brownfieldů na území ostravské aglomerace prostřednictvím vybraných finančních zprostředkovatelů.


Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s ČMZRB investiční, a.s. zahájilo realizaci nového finančního nástroje Brownfield fond OP PIK v rámci programu Nemovitosti OP PIK za účelem podpory projektů regenerace brownfieldů do podoby moderní podnikatelské infrastruktury, která bude sloužit potřebám malých a středních podniků (MSP) na území ostravské aglomerace.  Smyslem této aktivity je podpořit zvýhodněným návratným financováním projekty, jejichž realizací dojde k regeneraci a dalšímu rozvoji ploch brownfieldů a přeměně těchto brownfieldů na moderní podnikatelskou infrastrukturu pro MSP.

Finanční nástroj je po vzoru dalších zemí realizován v modelu tzv. fondu fondů ve správě ČMZRB investiční, a.s., která v otevřeném výběrovém řízení vybere profesionální finanční zprostředkovatele, kteří budou následně řídit investice do jednotlivých projektů regenerace brownfieldů.

Fond fondů je realizován na základě dohody mezi MPO a ČMZRB investiční, a.s., která byla uzavřena v březnu letošního roku.  Z OP PIK bylo pro Fond fondů vyčleněno 497 250 000 Kč.

Výběr projektů k investici je plně řízen finančními zprostředkovateli nezávisle na MPO. Finanční zprostředkovatel bude provádět hodnocení žádostí a výběr projektů a bude poskytovat podporu konečným příjemcům s připravenými projekty regenerace na základě vyhlášených výzev.

Podpora dostupná z Brownfield fondu bude mít formu juniorního mezaninového úvěru se zvýhodněnou úrokovou sazbou. Juniorní úvěr by měl umožnit realizátorovi projektu získat rizikové kvazi-kapitálové financování, které doplní jeho vlastní kapitál a umožní následné získání seniorních bankovních úvěrů na zbytek nákladů projektu. Zvýhodněná sazba úvěru umožní uspořit finanční náklady projektu a zvýhodnit ekonomiku regenerace brownfieldu oproti výstavbě na zelené louce.

Přihlašování do veřejné zakázky na výběr finančních zprostředkovatelů bylo ukončeno 8. června 2020. V současnosti probíhají jednání s úspěšnými uchazeči.

Další informace naleznete na webových stránkách ČMZRB investiční, a.s.: https://www.cmzrbinvesticni.cz/.

 

Ke stažení:

Organizační schéma Fondu fondů – Brownfield fond [jpg, 80 kB]

Program podpory Nemovitosti [pdf, 840 kB]