Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.10.2020 08:32:00

Česká zbrojovka odstartuje na 290 Kč za akcii. Z úpisu získala 812 mil. Kč


Společnost CZGČeská zbrojovka Group SE dokončila úpis svých akcií v rámci veřejné nabídky, v níž získala celkem 812 milionů určených k financování rozvojových plánů společnosti ve Spojených státech. Nad rámec primární nabídky poskytl jediný akcionář CZG, jímž je společnost Česká zbrojovka Partners SE, opci navýšení umožňující prodej dalších 280 000 akcií v hodnotě až do výše 81,2 milionů . Obchodování akciemi CZG na hlavním trhu Prime Market Burzy cenných papírů Praha začíná dnes pod symbolem CZG. Otevírací cena byla stanovena na 290 za akcii.

Cena akcií v rámci nabídky byla stanovena na 290 za akcii, což odpovídá tržní kapitalizaci společnosti ve výši 9,5 mld. . Většina akcií byla alokována investorům z České republiky, přičemž 90,9 % akcií bylo přiděleno institucionálním a 9,1 % akcií drobným investorům. Předpokládá se, že nabídka bude vypořádána kolem 6. října 2020. Očekává se free float přibližně 8,6 % akcií společnosti, který se v případě úplného uplatnění opce navýšení může zvýšit až na 9,4 %.

„Dnešní začátek obchodování našich akcií na hlavním trhu pražské burzy představuje zásadní milník v historii naší firmy. Zájem, jaký akcie společnosti vyvolaly mezi českými institucionálními i drobnými investory, včetně mnoha zaměstnanců CZG, nás nesmírně potěšil. Ve výsledku se přibližně desetina našich zaměstnanců v České republice rozhodla zúčastnit Nabídky, což je pro nás dokladem jejich důvěry ve Společnost. S kapitálem, který jsme prostřednictvím veřejné nabídky získali, jsme dobře připraveni naplnit naše růstové plány, včetně vybudování nových výrobních kapacit ve Spojených státech,“ uvedl Lubomír Kovařík, prezident a předseda představenstva CZG.

„V průběhu roadshow jsme zaznamenali značně povzbudivý zájem ze strany jak tuzemských, tak mezinárodních institucionálních investorů z Evropy i ze Spojených států. Nakonec jsme se však rozhodli velikost transakce zmenšit a prozatím stávající akcie neprodávat, neboť jsme pevně přesvědčeni o dalším růstu hodnoty CZG, v souvislosti s naplňováním naší strategie. Podařilo se nám získat dostatečné prostředky k financování rozšíření naší přítomnosti na americkém trhu. Věříme, že budoucí výkonnost našich akcií na trhu prokáže, že jsme zvolili správný přístup vůči veřejným trhům. Jsme nadále zcela odhodláni naplňovat naši strategii a doručovat přesvědčivé výsledky,“ dodal Jan Drahota, místopředseda představenstva a finanční ředitel CZG.

Generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic přivítal CZG na parketu pražské burzy slovy: „Jsem velmi rád, že se emise této světově známé firmy povedla a že na pražské burze můžeme po delší době opět přivítat tradiční úspěšnou českou firmu. Česká zbrojovka je po celém světě vysoce ceněným ambasadorem špičkového českého strojírenského odvětví a investoři dostali možnost podílet se na jejím růstovém příběhu. V době, kdy politická korektnost zasahuje i do světa investování, byla emise CZG smělým počinem. Jsem přesvědčen, že všichni investoři, kteří si akcie jedné z nejlepších evropských strojírenských firem koupili, budou se svou investicí spokojeni.”

Hlavní parametry nabídky v bodech:

Cena akcií v rámci nabídky byla stanovena na 290 za akcii, což odpovídá tržní kapitalizaci společnosti ve výši 9,5 mld. .

Nabídku tvořilo 2 800 000 nově vydaných akcií společností, které představují přibližně 8,6 procent celkového počtu akcií společnosti po dokončení nabídky a zapsání zvýšení základního kapitálu.

V průběhu úpisu akcií se současný majoritní akcionář společnosti, Česká zbrojovka Partners SE, rozhodl nabídky aktuálně nezúčastnit a nadále se naplno věnovat své vlastnické roli.

K pokrytí případného navýšení nabídky se společnost Česká zbrojovka Partners SE zavázala poskytnout až 280 000 stávajících akcií, tedy množství odpovídající přibližně 10 procentům maximálního celkového počtu akcií v nabídce - opce navýšení.

Za předpokladu uplatnění opce navýšení v plné výši bude nabídku tvořit celkem 3 080 000 akcií, což odpovídá přibližně 9,4 procentům celkového počtu akcií společnosti po dokončení nabídky.

Po dokončení nabídky a zapsání zvýšení základního kapitálu bude celkový počet akcií společnosti činit 32 638 000 akcií.

Vydáním nových akcií společnost získá hrubý výnos ve výši přibližně 0,8 mld. .

Většina akcií byla alokována investorům z České republiky, přičemž 90,9 % akcií bylo přiděleno institucionálním a 9,1 % akcií drobným investorům.

Všichni zaměstnanci společnosti, kteří se nabídky zúčastnili, získali akcie v souladu se svými objednávkami.

Předpokládá se, že nabídka bude vypořádána kolem 6. října 2020.

Na společnost se vztahuje omezení prodeje (lock-up) na jakékoliv nově vydávané akcie, až na obvyklé výjimky, v délce trvání 180 dní. Nynější většinový akcionář bude v případě uplatnění opce navýšení souhlasit s omezením prodeje na své zbývající akcie ve společnosti, až na obvyklé výjimky, v délce trvání 720 dní.

Akcie společnosti byly přijaty k obchodování na hlavním trhu (Prime Market) Burzy cenných papírů Praha s účinností od 1. června 2020. Společnost podala k BCPP žádost o přijetí nových akcií k obchodování na hlavním trhu burzy. Obchodování akciemi Společnosti na hlavním trhu BCPP bude zahájeno dnes pod symbolem CZG.

Očekává se free float přibližně 8,6 % akcií společnosti, který se v případě úplného uplatnění opce navýšení může zvýšit až na 9,4 %.

Počínaje prvním dnem obchodování se jako tvůrci trhu přihlásily Erste Group Bank, Fio banka, J&T banka a Wood & Company Financial Services.

Pro emisi CZG bylo stanoveno rozpětí (spread) ve výši 8 a minimální množství (lot) na úrovni 1000 kusů.

CZGČeská zbrojovka Group je společně se svými dceřinými společnostmi jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. CZG své produkty prodává především pod značkami CZ (Česká zbrojovka), CZ-USA, Dan Wesson, Brno Rifles a 4M Systems. Součástí skupiny CZG jsou společnosti Česká zbrojovka, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha. CZG rovněž drží menšinový podíl ve švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně, společnosti Spuhr i Dalby.
CZG má své sídlo v České republice a výrobní kapacity v České republice a ve Spojených státech. Ve svých provozech v České republice, USA a Německu zaměstnává CZG zhruba 1 625 lidí.
V loňském roce CZG oznámila svůj záměr investovat do posílení své přítomnosti na trhu ve Spojených státech rozšířením svých výrobních a distribučních kapacit na tomto trhu prostřednictvím projektu nového závodu ve městě Little Rock.


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688