Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.09.2020 10:59:12

Societe Generale má nejhorší dopady koronaviru za sebou a zotavuje se

Societe Generale tvrdí, že nejhorší výpadek z důvodu koronavirové krize má za sebou poté, co v prvním čtvrtletí dosáhl svého vrcholu.

Nedávné trendy potvrzují postupné oživení, ke kterému dochází od poloviny května, kdy většina evropských národů zrušila karanténu související s pandemií, uvedla ve své prezentaci SocGen. Její výnosy se zlepšily, zejména u akciových divizí, potvrdil ve čtvrtek generální ředitel této francouzské banky Frederic Oudea.

Ve třetím čtvrtletí „budeme mít mnohem lépe vyvážené rozčlenění“ mezi dluhopisovými a akciovými výnosy, upřesnil generální ředitel. Obchodování s deriváty akcií, které bylo dlouho považované za hnací sílu této banky, zaznamenalo v prvním čtvrtletí rekordní ztráty poté, co její vysoce komplexní produkty vybuchly, když na trh dorazily turbulence. Některé z obchodů se navíc opíraly o výplaty dividend, které byly u mnohých firem z celého světa v reakci na pandemii pozastaveny.

Banka pracuje na transformaci svých nabídek strukturovaných akciových produktů, aby tak ukončila svou expozici vůči dividendovému riziku, doplnil generální ředitel. Rovněž plánuje nabídnout více produktů s jedním aktivem, místo produktů s více podkladovými aktivy, které vykazují vysokou korelaci.

"Klienti ve světě s nulovými sazbami akceptují mírně nižší výnosy, kdy my riskujeme méně," uvedl. Akcie SocGen za letošní rok při obchodování v Paříži poklesly téměř o 64 %, což z této banky činí třetího nejhoršího hráče na bankovním indexu STOXX Europe. Celkový index v roce 2020 poklesl asi o 44 %.

akcie societe generale

Náklady na riziko

Banka uvedla, že její náklady na riziko se po celý rok budou pohybovat na spodní hranici dříve oznámeného rozmezí 70 až 100 bazických bodů. Její poměr CET1 bude na horním konci rozsahu 11,5 % až 12 %.

Banka rovněž znovu potvrdila svůj cíl snížit v roce 2020 základní náklady na 16,5 miliardy EUR z loňských 17,4 miliard EUR. Toto úsilí bude pokračovat i po roce 2020, ačkoli generální ředitel nestanovil střednědobý cíl.

Očekává se, že potenciální plán vytvořit novou banku sloučením její retailové sítě s dceřinou společností Credit du Nord přispěje k úsilí snížit výdaje díky sjednocení IT systémů sítě a zrychlení digitálních strategií. Ve středu byla na toto téma zahájena studie, jejíž výsledky budou sděleny do konce listopadu.

Zatímco v sousedních zemích začala konsolidace domácího bankovnictví, Oudea tvrdí, že ve Francii by to bylo mnohem složitější, protože trh je koncentrovaný a banky mají velké rozvahy. Přeshraniční fúze, i když jsou těžkopádnější, by byly dobrým nápadem, dodal generální ředitel a potvrdil své předchozí komentáře o možnosti takových dohod.

"Pokud k tomu jsou podmínky, jsme jednou z mála bank, které rády sledují, zda tu je příležitost," řekl Oudea. "Prozatím je naše priorita, jak jsem řekl, jediná: Zlepšit cenu akcií, ukázat, že existuje mnohem větší hodnota než v současnosti vnímá trh."

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688