mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.09.2020 12:02:00

Mongolsko: Jihochangajský kraj nabízí příležitosti pro české firmy

Jihochangajský kraj nabízí příležitosti pro české firmy

24.09.2020 / 11:43 | Aktualizováno: 24.09.2020 / 12:02

O obchodních příležitostech pro české firmy jednal velvyslanec České republiky v Mongolsku, Jiří Brodský, během návštěvy Jihochangajského kraje a jeho hlavního města Arvajchér, kde se 14. září 2020 setkal s guvernérem Osorchú Batžargalem, s předsedou Občanského churalu Adjadoržinem Išdoržem, s viceguvernérem Išdoržem Doržsurenem, navštívil soukromý masozpracovatelský závod, nemocnici a centrum „Made in Uvurkhangai“.

Ve druhém nejlidnatějším mongolském kraji v minulosti Česká republika realizovala projekty rozvojové spolupráce v oblasti vodohospodářství (studny a čističky firem Khanzaa a Vodní zdroje) a zdravotnictví (projekt Mobilních klinik s Člověkem v tísni).

V kraji převažuje především zemědělský sektor, a proto se místní firmy zajímají o české technologie na zpracování masa a mléka (Česká republika v Mongolsku taktéž realizovala projekty zaměřené na značkování a systém umělé inseminace skotu). V Arvajchéru, kde je kvalitní silniční infrastruktura a řada nových budov pro sportovní a kulturní vyžití, i rezidenční centrum, vznikla taktéž nová dětská nemocnice, která bude vybavována lůžky a zdravotnickou technikou. Proto velvyslanec prezentoval komparativní výhody českých firem a pozval vedení nemocnice na chystanou on-line prezentaci členů české Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků.

Dalším sektorem, kde se nabízí příležitosti pro české firmy, je energetika. V každém okrese kraje má vzniknout místní teplárna a čistička vody. Připravuje se také projekt koksovny. Součástí kraje je i bývalé hlavní město Mongolska Charchorin, proto klade Krajský úřad důraz na rozvoj infrasturktury, která je podmínkou rozvoje cestovního ruchu (pozn. česká nevládní organizace Člověk v tísni zpracovala v rámci jednoho ze svých projektů pro Jihochangajský kraj Strategii rozvoje cestovního ruchu). V Charchorinu má vzniknout nové mezinárodní letiště a na okraji Arvajchéru jedno menší. Velvyslanec představil portfolio české firmy Transcon, která se zabývá výstavbou a modernizací letišť, včetně jejich vybavení na klíč. Zmínil také jednání s mongolským Ministerstvem dopravy a Úřadem pro civilní letectví ohledně dodávek menších letadel českých výrobců.

Závěrem informoval o podmínkách vyhlášených malých lokálních projektů, o které se můohou kraj či neziskové organizace a firmy na rok 2021 ucházet.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688