ec.europa.eu (Evropská komise)
Ze světa  |  22.09.2020 18:30:00

Projev předsedkyně von der Leyenové o stavu Unie: vytyčení cesty z krize způsobené koronavirem a budoucího směřování

Ursula von der Leyen delivering SOTEU ©EC
©EC

Shrnutí projevu · Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se dnes zavázala, že Evropská komise bude hnací silou udržitelného a transformačního oživení, které Evropě poskytne globální platformu k tomu, aby byla ekonomickým, environmentálním a geopolitickým lídrem.

22/09/2020

SHRNUTÍ HLAVNÍCH BODŮ

 

Reakce na koronavirus – a ochrana zdraví v Evropě v budoucnu

Předsedkyně vyzvala k tomu, že je třeba se poučit ze zkušeností, a prohlásila, že Evropa musí vytvořit silnější evropskou zdravotní unii, s řádně financovaným programem „EU pro zdraví“, který obstojí i v budoucnu, posílenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a silnějším Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Přislíbila vybudovat evropskou „BARDU“ – agenturu pro pokročilý výzkum a vývoj v oblasti biomedicíny – k podpoře schopnosti Evropy reagovat na přeshraniční hrozby. Předsedkyně vyzvala k diskusi o nových kompetencích pro EU v oblasti zdraví v rámci nadcházející konference o budoucnosti Evropy.

 

EU, která chrání

Předsedkyně von der Leyenová zdůraznila, že je důležité posilovat sociálně tržní hospodářství Evropy a chránit pracovníky a podniky před vnějšími otřesy. Přislíbila, že bude předložen právní rámec pro stanovení minimálních mezd, a zdůraznila, že „koncept minimální mzdy se osvědčil – je načase, aby se práce vyplatila“.

Předsedkyně se zavázala k činnosti za účelem podpory jednotného trhu, posílení hospodářské a sociální unie, opětovného plného fungování schengenského prostoru, aktualizace průmyslové strategie EU a přizpůsobení jejího rámce pro hospodářskou soutěž.

 

Zelená dohoda pro Evropu – snížení emisí do roku 2030 nejméně o 55 %

Předsedkyně oznámila, že Evropská komise navrhuje zvýšit cíl pro snižování emisí do roku 2030 ze 40 % na přinejmenším 55 %. EU tak bude směřovat ke klimatické neutralitě do roku 2050 a ke splnění svých povinností plynoucích z Pařížské dohody. Mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích pomůže zajistit, aby Evropu následovali další.

Do příštího léta Komise přepracuje veškeré právní předpisy EU v oblasti klimatu a energetiky tak, aby byly „v souladu se strategií 55“.

Předsedkyně dále oznámila, že 30 % z rozpočtu #NextGenerationEU, který činí 750 miliard eur, bude získáno prostřednictvím zelených dluhopisů. A 37 % finančních prostředků bude investováno do cílů Zelené dohody pro Evropu, včetně stěžejních evropských projektů, jimiž je vodík, zelená architektura a milion elektrických dobíjecích stanic.

Vyzvala k vytvoření nového „evropského Bauhausu“ – společného tvůrčího prostoru pro architekty, inženýry a designéry, aby vznikl architektonický styl naší doby, který by odrážel naše usilování o to, aby se Evropa stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem.

 

Evropská digitální dekáda

Předsedkyně von der Leyenová zdůraznila, že „Evropa nyní musí v digitální oblasti ukazovat cestu – nebo bude muset následovat druhé.“ Vyzvala k vytvoření společného plánu pro digitální Evropu s jasně definovanými cíli pro rok 2030 v oblastech, jako jsou konektivita, dovednosti a digitální veřejné služby. Dále oznámila, že EU investuje 20 % rozpočtu nástroje NextGenerationEU do digitálních technologií.

 

Vitální Evropa v nestabilním světě

Předsedkyně vyzvala k oživení a reformě multilaterálního systému, včetně OSN, WTO a WHO. Zavázala se, že Evropská komise předloží evropskou verzi tzv. zákona Magnitského, a apelovala na členské státy, aby v oblasti vnějších vztahů přijaly hlasování kvalifikovanou většinou „alespoň v otázkách lidských práv a uplatňování sankcí“.

V souvislosti s „novým začátkem s našimi starými přáteli“ předsedkyně uvedla, že Evropa je připravena budovat novou transatlantickou agendu se Spojenými státy a dosáhnout dohody se Spojeným královstvím, bude-li tato země respektovat dohodu o vystoupení, což je „otázka práva, důvěry a dobré víry“, za čímž „si stojíme“.

Předsedkyně přislíbila balíček pro hospodářské oživení určený pro západní Balkán a zdůraznila důležitost vztahu Evropy s Afrikou: „nejen sousedé…, ale skuteční partneři“.

V neposlední řadě se předsedkyně von der Leyenová zavázala, že bude využito diplomatických sil a ekonomického vlivu Evropy ke zprostředkování dohod, které přispějí k dosažení skutečné změny v oblasti etických otázek, lidských práv a životního prostředí. Jasně prohlásila, že EU chce globální dohodu o zdanění digitální ekonomiky, ale nebude-li toho možné dosáhnout, bude EU jednat za sebe: „Přeji si, aby Evropa spravedlnost prosazovala v globálním měřítku.“

 

Nový pakt o migraci

Předsedkyně uvedla, že v příštím týdnu Komise předloží nový pakt o migraci, který zaujme přístup založený na lidskosti, solidaritě a jasném rozlišování mezi těmi, kdo mají právo zůstat, a těmi, kdo ho nemají. Přislíbila, že Komise přiloží ruku k dílu a přijme odpovědnost za řešení situace po požáru v táboře Moria, ale: „pokud zakročíme, pak očekávám, že se přidají členské státy.…Migrace je celoevropskou výzvou, a proto musí svým dílem přispět celá Evropa.“

 

Právní stát

Předsedkyně zdůraznila, že Komise do konce září přijme svoji první výroční zprávu o právním státu, která se zabývá všemi členskými státy. Předsedkyně von der Leyenová se zavázala, že zajistí, aby se finanční prostředky EU vynakládaly tak, aby byl zaručen právní stát.

 

Boj proti rasismu a nenávistně motivovaným trestným činům a diskriminaci

Předsedkyně von der Leyenová oznámila, že Komise představí evropský akční plán boje proti rasismu, posílí zákony o rasové rovnosti a rozšíří seznam trestných činů na úrovni EU na všechny formy nenávistně motivovaných trestných činů a nenávistných výroků, ať už kvůli rase, náboženství, pohlaví nebo sexuální orientaci. Komise rovněž jmenuje svého prvního koordinátora pro boj proti rasismu. Předloží strategii na posílení práv LGBTQI osob a bude usilovat o vzájemné uznávání rodinných vztahů v EU.

 

Prohlášení o záměru

Projev předsedkyně von der Leyenové doprovází „prohlášení o záměru“ adresované předsedovi Evropského parlamentu Davidu Sassolimu a německé kancléřce Angele Merkelové, která vykonává rotující předsednictví Rady. Toto prohlášení obsahuje seznam iniciativ, které chce Evropská komise předložit v nadcházejícím roce za účelem splnění cílů stanovených v projevu, který je dostupný on-line v angličtiněfrancouzštině a němčině a brzy bude k dispozici ve všech jazycích EU.

Další informace jsou k dostupné na zvláštní internetové stránce a v informativním přehledu, který přináší shrnutí hlavních iniciativ uvedených v projevu o stavu Unie v roce 2020.

Více o tom, jak Komise von der Leyenové během prvního roku svého funkčního období splnila své závazky, se dozvíte zde.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688