Nabídka akcií Snowflake je rekordní nabídkou softwarové firmy

Primární nabídka akcií společnosti Snowflake se stala největší letošní nabídkou ve Spojených státech a vůbec největší nabídkou softwarové firmy. Společnost z primární nabídky získala 3,36 miliardy USD (75,8 miliardy Kč), když cenu jedné akcie stanovila na 120 USD. Tržní hodnota firmy poskytující cloudová úložiště dat činí 33 miliard USD, uvedl zpravodajský server CNN.


Nabídka Snowflake tak překonala nabídku Royalty Pharma, která byla letos dosud největší. Zdůraznila také nedávné oživení trhu s novými akciemi v USA poté, co pandemie nemoci covid-19 přiměla několik společností pozastavit plány na primární nabídku.


Firma Snowflake podala žádost o vstup na trh na počátku roku, krátce poté, co v únoru získala od investorů nové peníze, které ji ohodnotily na 12 miliard USD.

Výnosy Snowflake za rok do konce ledna stouply o 173,9 procenta na 264,7 milionu USD. Ztráta se však téměř zdvojnásobila na 348,54 milionu USD. Podle prohlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) má nyní více než 3100 zákazníků, pro loňskému roku dvojnásobek. Mezi nimi je 146 firem, které patří na seznam největších společností v USA Fortune 500.

Firma Snowflake byla založena v roce 2012 a pomáhá společnostem analyzovat a sdílet data v cloudu, tedy na vzdálených serverech dostupných přes internet. Patří mezi několik tzv. startupových jednorožců, tedy soukromých začínajících firem, jejichž hodnota přesahuje jednu miliardu USD, které se chystají vstoupit na burzu do konce letošního roku. Dalšími jsou třeba Airbnb, Palantir a DoorDash.

Největšími jednotlivými investory Snowflake jsou generální ředitel Frank Slootman a další vysocí manažeři firmy. Významné podíly vlastní také investiční firmy Altimeter Capital, ICONIQ Capital, Redpoint Ventures, Sequoia a Sutter Hill. Snowflake také nedávno oznámila, že podíly ve firmě koupí společnosti Salesforce a Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.

Pro Buffetta je to spíše výjimečná investice ve světě technologických startupů. Jeho firma Berkshire má tendenci investovat do zralejších společností, jako Apple. Loni také vsadila na Amazon. Snowflake není pro Berkshire typickou sázkou rovněž proto, že zatím není zisková, i když její tržby rapidně rostou.


Zařazenost 16.09.2020 17:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4495952/nabidka-akcii-snowflake-je-rekordni-nabidkou-softwarove-firmy.html
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.