MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  11.09.2020 11:55:00

Stravenkový paušál podpoří domácí ekonomiku, většina restaurací jej vítá

Reakce na „Dva tisíce podpisů proti stravovacímu paušálu
Deník | 11. 9. 2020 | Autor: (je)

Ministerstvo financí odmítá zavádějící informace v dnešním článku Deníku věnovaném stravenkovému paušálu. Podle něj má většina podnikatelů v gastronomii chystané opatření odmítat. Toto tvrzení je přitom doloženo pouze na základě výroků dvou provozovatelů restaurací a petice s 694 podpisy, které mají zastupovat 2 065 provozoven. V ČR však působí zhruba 50 tisíc gastronomických zařízení, z toho přibližně 30 tisíc jsou hospody a restaurace.

Článek také zcela opomíjí skutečnost, že podle výsledků dvou nedávných průzkumů se většina provozovatelů nejenže stravenkového paušálu neobává, ale naopak jeho zavedení podporuje. Oba tyto průzkumy se přitom uskutečnily na reprezentativních vzorcích respondentů v červnu, tedy v době po ukončení nouzového stavu.

Podle průzkumu pro Svaz průmyslu a obchodu, který byl proveden u téměř 2 500 respondentů, podporuje zavedení stravenkového paušálu celkem 60 % restaurací. Více než 80 % restaurací považuje za hlavní nevýhodu stravenek náklady s jejich provozem.

K podobnému zjištění dospěl průzkum Asociace hotelů a restaurací, které se zúčastnilo téměř 600 respondentů. Z něj vyplývá, že i přes nucenou odstávku stravovacích služeb více než polovina provozovatelů restaurací (56 %) podporuje zavedení paušálu. Stejný počet podnikatelů je přesvědčen, že toto opatření nepovede k dlouhodobému poklesu hostů.

Zcela zavádějící je pak tvrzení, že návrh má být údajně šit na míru zahraničním obchodním řetězcům. Jak přesně, to už se v článku neupřesňuje. Jenže i toto tvrzení má háček. Stravenky se neruší, dosavadní možnosti daňově zvýhodněného stravování naopak zůstávají zachovány v plném rozsahu. Přitom právě ani stravenky nezaručují, že je lidé utratí v restauraci. Ve skutečnosti se s nimi platí nejčastěji právě v obchodech. Výhradně v restauraci je využívají pouhá 2 % lidí.

Ve skutečnosti po změně dnešního systému volají právě samotní provozovatelé hospod a restaurací, kteří nyní platí na úkor své marže vysoké provize běžně ve výši 5 až 7 % z nominální hodnoty stravenek stravenkovým společnostem. Ty u nás zaujímají oligopolní postavení na trhu a drtivou většinu svých zisků v řádech stovek milionů korun ročně zpravidla vyvádějí do zahraničí.

Díky stravenkovému paušálu se hospody a restaurace platbě těchto provizí vyhnou. Prostředky, které dnes představují marže vydavatelů stravenek, zůstanou v peněženkách zaměstnanců a firem, což podpoří domácí ekonomiku.

Více informací k připravovanému stravenkovému paušálu naleznete zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688