ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  03.09.2020 00:00:00

Průměrná mzda v Královéhradeckém kraji v 1. pololetí klesla reálně o 1,0 %

 

Průměrná měsíční mzda v Královéhradeckém kraji dosáhla v 1. pololetí částky 31 936  a byla pátá nejvyšší mezi kraji. Meziročně vzrostla o 2,4 %, reálně mzdy poklesly o 1,0 %. Ve srovnání s republikovým průměrem bylo tempo růstu o 0,3 procentního bodu nižší a mezi kraji bylo šesté nejnižší.

 

 

Za šest měsíců letošního roku dosáhla průměrná hrubá měsíční nominální mzdaKrálovéhradeckém kraji hodnoty 31 936 (osoby přepočtené na plně zaměstnané) a proti stejnému období loňského roku vzrostla o 734 , tj. o 2,4 %. Tempo růstu bylo pod průměrem ČR o 0,3 procentního bodu a mezi kraji bylo šesté nejnižší.

 

 

Průměrná hrubá měsíční mzdaKrálovéhradeckém kraji zaostala za průměrem České republiky o 2 264 , nejvyšší mzda byla vyplácena v hl. městě Praze (42 689 ) a Královéhradecký kraj za ní zaostal o 10 753 . Výší mzdy zaujal kraj 5. příčku mezi kraji. Nejnižší mzda byla vyplácena v kraji Karlovarském (29 585 ).

 

Výši reálných mezd ovlivňuje vedle úrovně nominálních mezd i vývoj inflace a v reálném vyjádření byl mzdový růst propadem. Spotřebitelské ceny v 1. pololetí průměrně vzrostlyČR o 3,4 %, reálné mzdy tak poklesly o -1,0 %, což bylo o 0,3 procentního bodu pod průměrem ČR. Nejvyšší pokles reálných mezd byl zaznamenán v Libereckém kraji (-2,8 %), naopak mírný růst reálných mezd byl evidován v Ústeckém kraji, a to o 0,7 %.

 

V 1. pololetí zaměstnávaly subjekty s pracovištěm v Královéhradeckém kraji celkem 191,0 tis. osob (osoby přepočtené na plně zaměstnané). Ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 se počet zaměstnanců snížil o 6,2 tis, což je relativní pokles o 3,1 %. Razantnější pokles evidenčního počtu zaměstnanců byl zaznamenán ve všech krajích, nejvyšší pokles zaměstnanců byl zaznamenán v Moravskoslezském kraji (o 15,6 tis zaměstnanců), naopak na území hl. města Prahy byl pokles počtu zaměstnanců nejnižší (o 0,1 tis. zaměstnanců).

 

 

V samotném 2. čtvrtletí letošního roku klesla průměrná měsíční nominální mzdakraji o 0,4 %, tj. o 144  na 32 521 . Podle rozpětí nárůstů či poklesů průměrné mzdy v mezikrajském srovnání to byla 9. pozice. Mzdy ve. 2. čtvrtletí klesly v osmi krajích, největší mzdový pokles byl zaznamenán v Libereckém kraji (-2,8 %), naopak nejvyšší přírůstek byl v Ústeckém kraji (2,4 %), nejpomaleji rostly mzdy v hl. městě Praze. Spotřebitelské ceny se ve 2. čtvrtletí zvýšily v průměru v ČR o 3,1 %, reálné mzdy v kraji tak poklesly o 3,4 %.

 

Ve druhém čtvrtletí zaměstnávaly subjekty s pracovištěm na území kraje celkem 189,8 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané), což je relativní pokles osob o 7,5 tis. osob, tj. 3,8 % a mezi kraji to byl pátý nejnižší počet. Tím se evidenční počet zaměstnanců dostal pod hranici 190 tis. osob, kde byl na posledy ve 3. čtvrtletí 2015. Pokles evidenčního počtu zaměstnanců byl zaznamenán napříč všemi kraji, průměrně za celou ČR poklesl počet zaměstnanců o 3,4 %. Nejvýraznější pokles počtu zaměstnanců byl zaznamenán v Moravskoslezském kraji, a to o 20,9 tis. osob (4,7 %), naopak nejnižší pokles počtu zaměstnanců byl evidován v hl. městě Praze (o 1,8 %).

 

 

Více informací o zaměstnancích a mzdách v Královéhradeckém kraji jsou k dispozici v menu Statistiky v odkazech Mzdy, náklady práce a Zaměstnanost a nezaměstnanost.

 

Kontakt:

Ing. Věra Varmužová

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové

e-mail: vera.varmuzova@czso.cz

tel.: 495 762 317

 

 

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688