ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  03.09.2020 00:00:00

Průměrná mzda v Ústeckém kraji činila ve 2. čtvrtletí roku 2020 31 922 Kč

 

Proti stejnému období předchozího roku vzrostla ve 2. čtvrtletí 2020Ústeckém kraji průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců o 2,4 %, reálně se snížila o 0,7 %. V důsledku koronavirových opatření plošně poklesl počet zaměstnanců, v Ústeckém kraji o 3,9 %.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Ústeckém kraji činila ve 2. čtvrtletí roku 2020 v přepočtu na plně zaměstnané osoby 31 922 , v porovnání se stejným obdobím roku 2019 se zvýšila o 2,4 % (o 735 ), navýšení v procentech bylo nejvyšší ze šesti krajů, kde k růstu došlo. Proti průměru republiky bylo tempo růstu mzdyÚsteckém kraji vyšší o 1,9 p. b. Republiková průměrná mzda byla proti mzdě Ústeckého kraje vyšší o 2 349  (o 6,9 %). Zmzdou v hlavním městě Praze, která je dlouhodobě nejvyšší, zaostávala průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje o 10 513 , tj. o 24,8 %.

Navýšení spotřebitelských cen[1] ve 2. čtvrtletí letošního roku na hodnotu 3,1 %, vedlo k reálnému snížení mzdy jak v celé České republice (o 2,5 %), tak ve všech krajích. Reálná kupní síla obyvatel Ústeckého kraje se za uplynulé 2. čtvrtletí snížila o 0,7 %. Pokles reálné mzdy v relativním vyjádření byl v Ústeckém kraji mezi kraji nejnižší. Nejvýrazněji poklesla reálná mzdaLibereckém kraji.

V oblasti zaměstnanosti došlo ve 2. čtvrtletí letošního roku v důsledku koronavirových opatření k poklesu počtu zaměstnanců, jak v Ústeckém kraji, tak i ve všech ostatních krajích. Subjekty s pracovištěm na území kraje zaměstnávaly v období dubna až června celkem 242,2 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané), proti stejnému období loňského roku to představovalo pokles o 9,8 tis. osob, tj. o 3,9 %. V mezikrajovém srovnání byl absolutní pokles v kraji pátý nejvyšší, v procentech čtvrtý nejvyšší. K nejvýraznějšímu meziročnímu poklesu počtu zaměstnanců procentech došlo v Karlovarském, Moravskoslezském a Libereckém kraji, nejnižší pokles zaznamenali v Praze. Z hlediska počtu zaměstnanců se Ústecký kraj dlouhodobě řadí na 5. nejvyšší příčku mezi kraji a na celkovém počtu zaměstnanců České republiky se ve 2. čtvrtletí letošního roku podílel 6,1 %.

Za první pololetí roku 2020 došlo k růstu průměrné nominální mzdykraji o 4,1 %. Spotřebitelské ceny se za uvedené období zvýšily o 3,4 %, reálná kupní síla obyvatel kraje se zvýšila o 0,7 %. Ve většině krajů s výjimkou Prahy, kde počet zaměstnanců spíše stagnoval, meziročně poklesla zaměstnanost.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtený počet zaměstnanců dosáhla v 1. až 2. čtvrtletí letošního rokuÚsteckém kraji 31 731 , což představuje meziročně nárůst o 1 238 . V kraji bylo zaměstnáno v přepočtu na plně zaměstnané celkem 243,9 tis. osob. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to znamenalo pokles o 7,4 tis. osob., tj. o 3,0 %.

 

 

Následující graf ukazuje vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v přepočtu na plně zaměstnané osoby v Ústeckém kraji za posledních deset let.

 

Poznámka:
Do roku 2011 byla průměrná mzda zjišťována podnikovou metodou, vykazující jednotka byla zařazena do kraje, v němž sídlí jeho ústředí. Nyní je územní třídění provedeno podle místa skutečného pracoviště zaměstnanců, tzv. pracovištní metodou, která poskytuje pravdivější regionální pohled na trh práce. Údaje jsou zpětně přepočteny podle touto metodou.

[1] Jedná se o index spotřebitelských cen za celou ČR.

 

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail:
ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 027

Přílohy

 


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688