Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.08.2020 11:26:31

Sumner: Nechápu volání po další fiskální stimulaci

V keynesiánském modelu fiskální stimulace během recese podpoří poptávku, protože nahradí propad disponibilních příjmů, který nastane kvůli propadu HDP. Takže například mezi březnem 2008 a březnem 2009 příjmy skutečně klesly, a to dokonce v nominálním vyjádření. A to bylo motivací pro fiskální stimulaci, kterou schválila Obamova vláda. Tvrdí to ekonom Scott Sumner, podle kterého se ale nyní nacházíme v úplně jiné situaci.

Sumner tvrdí, že „příjmy v současnosti neklesají a dokonce rostou možná nejrychlejším tempem v historii“. Příčinou je probíhající fiskální stimulace, ale to vše nezabránilo poklesu HDP, který je dokonce horší než v letech 2008 a 2009. Jinak řečeno, „ekonomiku určitě nebrzdí nedostatečné disponibilní příjmy“. Otázkou zůstává, co ji skutečně brzdí a Sumner tvrdí následující: „Moje teorie je taková, že lidé nejsou kvůli pandemii ochotni utrácet své peníze za služby, které souvisejí s kontaktem s jinými lidmi.“

V následujícím grafu ekonom ukazuje konkrétní vývoj disponibilních příjmů:


Sumner dodává, že současný obecně přijímaný pohled je úplně opačný než ten jeho. Dokumentuje to například článkem z Bloombergu, ve kterém se hovoří o nové fiskální stimulaci. Konkrétně o klesající pravděpodobnosti schválení dalšího záchranného balíčku, což by se mělo projevit na výdajích spotřebitelů i firem. Sumner se ale zamýšlí i nad možnými protiargumenty, které by jeho tezi mohly vyvrátit.

Stimulace by mohla pomoci, ačkoliv pandemie zůstává stále problémem. S tím ekonom souhlasí, ale jen částečně, protože by pravděpodobně nešlo o „rozhodující faktor“. Opět poukazuje na to, že disponibilní příjmy již prošly mimořádným růstem a spotřebitelské výdaje i přesto klesly. „Neukazuje to, že disponibilní příjmy nyní nejsou tou hlavní brzdou? Jak by ještě vyšší disponibilní příjmy mohly najednou nějak podstatně změnit chování lidí?“ táže se ekonom.

Ke změně názoru Sumnera nepřivádí ani pokles příjmů mezi dubnem a červnem, protože ten pak byl více než eliminován jejich růstem. Není ale možné, že současné příjmy rostou zejména u nejbohatší části společnosti? Podle ekonoma není ani to pravděpodobné, protože tento růst je dán zejména podporou pro chudší část společnosti. A růst cen akcií se do disponibilních příjmů nepočítá.

Sumner svou úvahu uzavírá s tím, že je skutečně zmaten tvrzením, že by neschválení další fiskální stimulace představovalo pro ekonomiku významný šok. Tím je stále pandemie, trochu více pomoci by podle ekonoma mohla monetární politika.

Zdroj: The Money Illusion

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688