Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.08.2020 17:04:06

Řekněte mi, jak máte nastavené daně. Já vám řeknu, v jaké zemi žijete

Někdy můžeme slyšet „řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, kdo jsi“. Podstata tohoto rčení mi vlastně uniká, ale vybavilo se mi, když jsem se díval na práci ekonoma jménem Antoine Levy. Ten totiž věnoval čas pozoruhodnému „kvalitativnímu“ srovnání systémů korporátního zdanění ve vybraných zemích (tak, jak jej samy země definují pro srovnání v rámci OECD). Posuďte sami:

U Kanady ekonom konstatuje, že systém je popsán třemi řádky, všichni mu rozumí a všichni jsou spokojeni.

U Francie „najdeme dvacet různých sazeb, výjimky a přechodná opatření, která jsou nakonec stálá, hodně záleží na různých příjmových hranicích a statusu daného subjektu“.

V případě Německa tu je „jasný vzorec, pravidla jsou pro všechny stejná“. Kalkulace jsou prováděny na mnoho desetinných čísel, jejichž smysl uniká všem mimo samotných Němců.

Řecko má „dvacet různých systémů a nikdo pořádně neví, který z nich kdy platí“. Pravidla neexistují, jsou jen výjimky, systémy se navzájem nahrazují a točí v kruhu.

Korea má dvě pravidla shrnutá na dvou řádcích.

Norsko má jednu sazbu, systém je popsán na jednom řádku.

Izrael do OECD jako jediný poslal místo textu tabulku, která navíc „nepopisuje systém zdanění“.

Švýcarsko popisuje svůj systém zejména matematickými vzorci, mezi kterými nalezneme i „církevní násobek“.

Turecko popisuje systém na dvou řádcích s tím, že jeden je o pravomocích prezidenta změnit sazby.

Pravidla v Itálii jsou popsána na osmi stránkách, což je více, než u všech zbylých zemí dohromady. Vše se liší podle regionů, sektoru, velikosti firmy a dalších faktorů. Sazby se tak pohybují od necelých 3 % k téměř 60 %.

Lucemburskodaň má a nebojte se, je velmi nízká“.

Popis systému zdanění v Nizozemí je krátký a prošpikovaná slovy „snížení daně“.

Jasně, krátce a neměnit

Pan Levy komentoval jednotlivé systémy s určitou dávkou nadsázky, vše ovšem dokumentuje konkrétním textem. A zatímco bychom asi neměli propadat stereotypům a předsudkům, výsledek je pozoruhodný. Některé státy se pevně drží pravidla „v jednoduchosti je krása“, jiné se snaží tuto krásu různě dolaďovat a výsledek je zřejmý. Jaké může mít tato dolaďovací snaha motivy? Různé, v tom nejlepším případě snad může jít o snahu různými výjimkami a pobídkami podpořit ekonomickou aktivitu a růst. Je to smysluplná činnost?

Před několika týdny byla zveřejněna nová studie, která může nabídnout určitou odpověď. Zabývá se tím, zda sazby daně ze zisků (efektivní) nějak ovlivňují investice. Sebastián Ballesteros a Thomas Goda ve studii v první řadě tvrdí, že efektivní (to jest výsledné, skutečně aplikované) sazby jsou většinou pod sazbami nominálními/výchozími. Za druhé, většina zemí v posledních dvaceti letech snižovala sazby nominální, ale u efektivních to tak neplatí. A hlavně za třetí:

Studie ukazuje, že neexistuje žádný významnější vztah mezi sazbami daně na straně jedné a přílivem zahraničních investic a investicemi firem na straně druhé. A to platí u rozvíjejících se i vyspělých zemí (u zemí OECD byl jen nalezen „určitý důkaz podporující názor, že nižší efektivní sazby se pojí s vyššími přímými zahraničními investicemi“). Studie k tomu doplňuje, že snahy o různé výjimky a daňovou podporu investic mohou mít navíc negativní dopady, a to jednak ve formě nižších daňových výnosů a hlavně kvůli zhoršené alokaci kapitálu.

Celkové závěry oné kvalitativní a kvantitativní části dnešní úvahy se tak zdají být celkem jasné: Nežeňme se za co nejnižšími sazbami, důležitější je vytvořit velmi jednoduchý systém a pak už na něj nesahat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688