Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  12.08.2020 08:09:09

Aktivita v evropském výrobním sektoru je na vzestupu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Červen pravděpodobně přinesl další oživení v evropském výrobním sektoru. Optimisticky vyhlížela již německá a francouzská čísla průmyslové produkce ze závěru minulého týdne. Dnes by na dobré výsledky měla navázat průmyslová produkce za celou eurozónu. Ta sice bude s největší pravděpodobností i nadále meziročně klesat, oproti květnu však zhruba polovičním tempem. Z USA dnes dorazí hodnoty červencové inflace a trh očekává její zpomalení.

Růst spotřebitelských cen v USA zřejmě zpomalí

Oživení v evropském výrobním sektoru zřejmě pokračovalo také v červnu, jak již minulý týden naznačily hodnoty průmyslové produkce z Německa a Francie. My očekáváme, že v celé eurozóně vzrostla průmyslová produkce meziměsíčně o 10,5 %. Za loňským rokem však i nadále zaostávala, podle nás o 9,8 %. Plnému obnovení výroby stále brání především nedostatečná poptávka. Německá a francouzská čísla z minulého pátku však překvapila pozitivně a oživení ve výrobním sektoru by tak mohlo být rychlejší, než se původně čekalo.

Ve Spojených státech dnes zveřejní inflaci za červenec. Ta podle očekávání trhu zpomalí z předchozích 0,6 % meziměsíčně na 0,3 %. O desetinu nižší by v meziměsíčním vyjádření měla skončit i tamní jádrová inflace.

Maďarská inflace výrazně překvapila

Růst spotřebitelských cen v Maďarsku zrychlil, a to o dost více než se čekalo. V meziměsíčním vyjádření inflace vzrostla z červnových 0,4 % na 1,1 % v červenci, v tom meziročním pak z 2,9 % na 3,8 %. Trh přitom pro červenec očekával růst spotřebitelských cen o 0,6 % meziměsíčně a 3,1 % meziročně. Červencová inflace se tak nacházela poblíž horní hranice tolerančního pásma Maďarské centrální banky, která cíluje inflaci ve výši 3 % s tolerančním pásmem v rozsahu jednoho procentního bodu na obě strany. Jádrová inflace zrychlila z 3,5 % na 4,1 %. Rychlý růst přesahující 7 % vykazovaly i nadále ceny potravin. Ceny pohonných hmot pokračovaly v meziročním poklesu, ten byl však ve srovnání s předchozím měsícem o poznání nižší.

V Maďarsku tak pokračuje stagflační vývoj, když při výrazném útlumu ekonomické aktivity rostou spotřebitelské ceny neobvykle rychlými tempy. Obdobný vývoj nyní zažívá také Polsko a Česká republika. Inflaci ve všech třech případech táhnou nahoru především ceny služeb, jejichž provozovatelé si pravděpodobně vyššími cenami kompenzují nárůst nákladů spojených s vládními opatřeními proti koronaviru. Naproti tomu v zemích západní Evropy se spotřebitelské ceny v průběhu druhého čtvrtletí vyvíjely podle očekávání, když na propad poptávky zareagovaly nižším růstem. Nad vývojem ve středoevropském regionu si teď lámou hlavu především tamní centrální banky, které v minulých měsících výrazně uvolnily měnovou politiku s cílem podpořit oživení ekonomik, nyní však čelí inflaci poblíž horní hranice svých tolerančních pásem. Hodnoty české inflace za červenec se dozvíme zítra.

Očekávání investorů a analytiků pro následujícího půl roku se podle srpnového ZEW indexu výrazně zlepšila, trh přitom čekal, že dojde k jejich mírnému zhoršení. Za odhady naopak zaostalo hodnocení současné situace, kde trh počítal s dalším nárůstem indexu, ten však nakonec setrval poblíž červencové hodnoty. V hodnocení investorů a analytiků se teď mísí poslední vývoj měsíčních indikátorů, který ukazuje na oproti očekávání rychlejší oživení ekonomik, s narůstajícím počtem nových případů koronavirové nákazy, který naopak může toho oživení významně přibrzdit.

Joe Biden si zvolil svého kandidáta na post viceprezidenta Spojených států. Stala je jí afroamerická senátorka za stát Kalifornie Kamala Harris.

Koruna včera mírně posílila a v odpoledních hodinách se obchodovala zhruba za 26,15 CZK/EUR. Polský zlotý a maďarský forint uzavíraly poblíž hodnot z předchozího dne. Forint sice na vysokou inflaci v Maďarsku zareagoval nejprve oslabením, poté však opět posílil. Vliv mělo i posílení eura k dolaru.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688