Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.08.2020 11:33:42

Průmysl a zahraniční obchod pozitivně překvapují (Analýza makroindikátorů)

Průmyslová výroba v červnu oživila citelně rychleji, než se čekalo. Ruku v ruce s tím se výrazně nad odhady zlepšila bilance zahraničního obchodu. Údaje podporují naši prognózu celoročního poklesu české ekonomiky o „pouhých“ 5 %. Stavebnictví naopak svůj pokles zatím prohlubuje.

Česká průmyslová výroba v červnu oproti květnu vzrostla o silných 13,4 %. Její meziroční pokles se tak snížil na 11,9 % po předchozím propadu o celou jednu čtvrtinu. Bez vlivu započtení pracovních dnů se meziroční pokles zmírnil na  7,0 %, přičemž zde analytické odhady včetně našeho počítaly s poklesem mezi 11- 12 %.

K hlavním tahounům poklesu stále patří odvětví výroby motorových vozidel, ale jeho negativní příspěvek se výrazně snížil na -2,8 procentního bodu po předchozích -8,9 pb. V meziročním růstu se nacházelo především odvětví farmaceutické, zpracování dřeva a segment ostatního průmyslu.

Meziroční pokles průměrného počtu zaměstnanců se prohloubil na -3,8 %, nicméně určitým pozitivem je obrat jejich mezd do meziročního plusu 0,7 % po předchozím poklesu o 6,1 %, což může souviset s programem Antivirus. Na datech je patrné zlepšení situace v zahraničí. Celková hodnota nových zakázek sice v červnu stále byla v meziročním poklesu o 3,4 %, což je oproti květnovému propadu o 36,8 % velké zlepšení, ovšem zakázky ze zahraničí se již vrátily do meziročního růstu byť o pouhých 0,1 %. Tuzemské zakázky meziročně klesly o 10,3 %.

Další zlepšení předstihových indikátorů ukazuje na pokračující oživení v průmyslové výrobě. Na druhou stranu letní měsíce a výběr dovolených, které letos mají mít nestandartní průběh, sníží vypovídající schopnost příchozích dat.

Pokles průmyslové výroby za celé druhé čtvrtletí činil 23,7 % meziročně a 18,7 % mezičtvrtletně.

Počítáme s tím, že průmysl ve druhé polovině roku bude pokračovat v oživení. I tak za celý letošní rok odhadujeme pokles průmyslové výroby o 15,2 %. V příštím roce prognózujeme růst průmyslové výroby o 12,2 %. Na předpandemickou úroveň by se tak úroveň průmyslové výroby vrátila až v roce 2022.

Již zmíněná zlepšená situace v zahraničí úzce souvisí s obratem v zahraničním obchodě. Ten v červnu dosáhl přebytku 34,1 mld . To bylo vysoko nad všemi odhady trhu, které v průměru činily cca 7 mld . Zatímco propad exportu se snížil na meziročních -0,4 % po předchozích -29 %, zmírnění propadu importu bylo o něco menší na -6,6 % po předchozích -23,7 %.

Zahraniční obchod je dle naší prognózy letos hlavním tahounem propadu české ekonomiky. Nicméně dnes zveřejněná data  z průmyslu i zahraničního obchodu podporují náš názor, že celkový pokles HDP nebude letos tak silný, jak ukazovala řada pesimistických odhadů. Pro letošek počítáme s poklesem české ekonomiky kolem 5 %.  Nicméně i to je vážný propad a bude mít další střednědobé důsledky. Dnes zveřejněný údaj ze stavebnictví naopak ukázal, že na některé sektory dopadne recese se zpožděním. Stavební výroba v červnu prohloubila svůj meziroční pokles na 11,5 %, což je nejhorší výsledek od poloviny roku 2013.  V případě stavebnictví jsme letošek naše prognóza počítá s poklesem o 0,4 % a v příštím roce s prohloubením na – 4,1 %.

Česká koruna na zveřejněná data nereagovala a vyčkává na dnešní zasedání ČNB.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:18  Americká ekonomika překvapuje kondicí Research (Česká spořitelna)
Út 11:10  Mírně nepříznivé číslo z eurozóny Research (Česká spořitelna)
Út 11:05  Index podnikatelské nálady Zew se zlepšil nad očekávání trhu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 11:04  Další mírně příznivé německé číslo Research (Česká spořitelna)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

07.12.2023Auta táhla průmyslovou výrobu i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.10.2022Srpnová data pozitivně překvapila (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688