Maloobchodní tržby v EU i v eurozóně v červnu vzrostly

06.08.2020
Euroskop, čtk

Maloobchodní tržby v eurozóně i v celé Evropské unii v červnu vzrostly. Objem tržeb se vrátil na úroveň z února, kdy ještě nebyla zavedena omezení proti šíření nemoci covid-19 způsobené novým koronavirem. V zemích platících eurem se obrat maloobchodů ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 5,7 procenta, v celé EU pak o 5,2 procenta, oznámil ve středu evropský statistický úřad Eurostat. K růstu přispěly zejména vyšší výdaje za oblečení a pohonné hmoty.

Analytici podle agentury Reuters čekali, že v červnu se tržby v eurozóně zvýší o 5,9 procenta. Eurostat současně zpřesnil údaj o tržbách v eurozóně za květen směrem vzhůru, a to na 20,3 procenta, zatímco v předběžné zprávě uváděl 17,8 procenta. Květnový růst tak byl nejvyšší od roku 1999, kdy se začal tento údaj sledovat.

Růst tržeb za květen a červen tak vykompenzoval rekordní propad z března a dubna, kdy mnoho zemí zavedlo karanténu. Meziročně se tržby v eurozóně i v EU zvýšily o 1,3 procenta, což byl první růst od února. Analytici čekali v eurozóně meziroční propad tržeb o půl procenta.

Zvýšily se tržby z prodeje oděvů, obuvi či pohonných hmot

Tržby z prodeje textilu, oděvů a obuvi se v celé EU v červnu zvýšily meziměsíčně o 20,5 procenta, tržby z prodeje pohonných hmot pak o 16,9 procenta. Spotřebitelé rovněž kupovali více počítačového vybavení a knih, stejně jako léky. Obrat obchodů s potravinami, nápoji a tabákem se snížil o 2,2 procenta. Internetový prodej ale poprvé v letošním roce klesl, a to o 6,1 procenta. Spotřebitelé se totiž začali vracet zpět do kamenných obchodů.

Z jednotlivých zemích nejvíce rostly meziměsíčně tržby v Irsku, a to o více než 20 procent. Ve Španělsku se zvýšily o 16,5 procenta a v Itálii o 13,8 procenta. Naopak v Rakousku a Německu klesly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek