Centrální nákup počítačů ušetřil státu miliony, zapojila se poprvé také samospráva

Téměř 15 mil. Kč ušetří města a obce, organizační složky státu a další úřady centrální veřejné zakázce na nákup výpočetní techniky. Ministerstvo financí vysoutěžilo ve veřejné zakázce pro státní správu nové notebooky za 70,8 mil. Kč a stolní počítače včetně příslušenství za 25,6 mil. Kč. Oproti předpokládané ceně se podařilo dosáhnout úspory 10 mil Kč u notebooků a více než 4 mil. Kč u stolních počítačů. Historicky poprvé se do centrálního nákupu výpočetní techniky zapojila také samospráva.

„Společné centrální nákupy jsou jednou z cest, jak ušetřit na provozu státu. Proto v tomto sdíleném systému rozhodně budeme pokračovat. Výsledkem jsou nejen ušetřené peníze, ale i čas strávený papírováním. Proto jsem moc ráda, že se letos do zakázky poprvé zapojilo více než 90 obcí a měst. Ty navíc díky tomu u notebooků dosáhnou na cenu až o 40 % nižší, než obchody běžně nabízejí,“ okomentovala systém centrálního nakupování ministryně financí Alena Schillerová.

Společný nákup umožňuje zejména menším subjektům dosáhnout výrazné finanční úspory, například notebook HP EliteBook 745 G6 vysoutěžilo Ministerstvo financí za 17 360 Kč bez DPH, přitom v obdobné konfiguraci s pětiletou zárukou ho standardně prodejci v obchodech nabízí přibližně za 30 000 Kč bez DPH. Ministerstvo financí obstaralo v této zakázce celkem 3192 notebooků, 1947 stolních počítačů a 4688 monitorů. Nové vybavení využijí například zaměstnanci samosprávy, Státní tiskárny cenin a dalších přímo řízených rezortních organizací Ministerstva financí, krajských hygienických stanic a dětských domovů či galerií.

V minulém roce Ministerstvo financí realizovalo velkou zakázku na 1370 automobilů za více než 948 milionů korun. U této objednávky dosáhl úřad úspory 220 mil. Kč oproti ceníkovým cenám. Vozový park si tím rozšířilo 139 státních institucí. Podobně centrálně nakupuje stát software, kancelářskou techniku, elektrickou energii nebo papír. V nejbližší době hodlá Ministerstvo financí zopakovat veřejnou zakázku na nákup stolních počítačů, notebooků, monitorů a dalšího příslušenství v celkové hodnotě 73,4 mil. Kč.


Zařazenost 05.08.2020 13:08:00
ZdrojMFČR - tiskové
Originálmfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/centralni-nakup-pocitacu-usetril-statu-m-39164/

Související témata

Centrální banka | Islámský stát | Český Stát | ECB
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.