Úvodní stránka

Evropská komise vyhlásila veřejnou konzultaci k ochraně a usnadňování investic v EU

Publikováno:
3.8.2020
Autor:
51320

Probíhá evropská konzultace ohledně přeshraničního investování, která hledá odpovědi na to, jak více ochránit a usnadnit přeshraniční investice v rámci vnitřního trhu EU.


Usnadnění přeshraničního investování je jedním z důležitých prvků obnovy po současné krizi způsobené koronavirem. Zahájená veřejná konzultace je tak součástí nového akčního plánu pro unii kapitálových trhů a snaží se současně navázat na proces ukončování intra-unijních dohod o podpoře a ochraně investic uzavřených mezi členskými státy EU. Jejím cílem je získat vstupy ohledně silných a slabých stránek současného právního rámce pro přeshraniční investování v rámci EU. Myšleny jsou tím především investiční pravidla a mechanismy pro řešení sporů a problémů, které mohou při investování v druhém členském státě vzniknout, a to při přihlédnutí k faktu, že unijní investoři se již nebudou moci domáhat ochrany na vnitřním trhu podle mezinárodních investičních dohod prostřednictvím arbitráže.

Oznámení o konzultaci, včetně konkrétních dotazů, je k dispozici ve všech úředních jazycích EU. Evropská komise uvítá vstupy do 8. září 2020.

Další informace a přístup k online dotazníku lze nalézt zde.