Koronavirus ohrožuje v evropském textilním průmyslu 158.000 míst

27.07.2020
Euroskop, ČTK

Koronavirová krize ohrožuje zhruba osm procent pracovních míst v evropském textilním a oděvním průmyslu. Podle studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes, na kterou upozornila agentura DPA, by navzdory četným podpůrným opatřením mohlo do konce roku zaniknout v Evropě asi 13.000 společností z tohoto odvětví. V ohrožení je tak kolem 158.000 pracovních míst.

Letos má obrat v evropském textilním a oděvním průmyslu klesnout kvůli pandemii o zhruba 19 procent. V dalším roce se sice výrazně zvýší, je však nepravděpodobné, že by před rokem 2023 dosáhl úrovně před krizí, uvedl specialista na toto odvětví z Euler Hermes Aurélien Duthoit.

Euler Hermes však vnímá krizi také jako příležitost pro evropský textilní a oděvní průmysl, pokud se mu díky rostoucímu povědomí o životním prostředí a důsledkům pandemie podaří odvrátit se od rychlé spotřeby a paradigmatu rychlé módy. Vzorem by mohla být Itálie, kde spotřebitelé, obchodníci i výrobci na rozdíl od globálních trendů upřednostňují dražší a kvalitnější oblečení vyráběné místně.

„Méně dovozu oblečení a jeho nahrazení lokální výrobou by evropskému textilnímu průmyslu přineslo znatelně vyšší dynamiku,“ uvedl Duthoit.

Hodnota evropského textilního a oděvního průmyslu činí zhruba 205 miliard eur (5,4 bilionu Kč). Euler Hermes upozornil, že firmy z tohoto odvětví se potýkají s výraznějším propadem než jiná odvětví zpracovatelského průmyslu, protože textil a oděvy patří mezi položky, jejichž nákup spotřebitelé v době krize odkládají a šetří na něm.

Největším výrobcem textilu a oděvů v regionu je Itálie. Obrat odvětví v zemi by měl letos klesnout o 22 procent. V Německu se čeká propad o 11 procent a ve Francii o 17 procent.

Mezi roky 2008 a 2019 v evropském textilním a oděvním průmyslu zaniklo podle odhadů 600.000 míst a 22.000 firem. Malé a středně velké firmy mají na celkovém obratu tohoto sektoru v Evropě podíl 60 až 70 procent, což je zhruba dvojnásobek s průměrem širšího zpracovatelského průmyslu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek