Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  27.07.2020 08:23:49

HDP světových ekonomik za Q2 zaznamenal výrazný propad (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Tento týden ukáže, jak velkou daň si pandemie koronaviru vybrala. Zveřejněny budou výsledky HDP za druhé čtvrtletí, a to nejen ve Spojených státech,  eurozóně,  Německu, Itálii, Francii či Španělsku, ale i České republice. Výraznému propadu se nevyhnula žádná ze zemí. Od středečního zasedání Fedu tentokrát žádné akce nečekáme. Klíčová bude jeho „forward guidance“. Dobrou zprávou je, že červencové indikátory důvěry by jak v Německu, tak i celé eurozóně měly ukazovat na další zlepšování ekonomické situace.

Indikátory důvěry ukáží na další zlepšení

HDP ve Spojených státech za Q2 propadne podle naší prognózy o 31 % q/q anualizovaně. Tržní konsenzus je ještě rnírně pesimističtější, když očekává pokles o 35 % q/q anualizovaně. Americká ekonomika byla uzavřená od poloviny března až do konce dubna. Květnové a červnové statistiky přinášely sice již příznivé výsledky (růst maloobchodu o 18,2 % m/m v květnu a o 7,5 % m/m v červnu), na vykompenzování ztrát způsobených výpadkem aktivity to ale stačit nebude. Ve třetím čtvrtletí očekáváme růst HDP o 15-16 % q/q anualizovaně. Současný vývoj epidemiologické situace však představuje pro náš odhad riziko.

Ekonomický propad eurozóny podle nás dosáhl v Q2 rekordních 12,7 % q/q. Více by měly utrpět ekonomiky orientované na služby, tedy Španělsko (-18,5 % q/q) a Itálie (-16,9 % q/q), než například Německo, které je zaměřené více na průmysl (-7 % q/q). Struktura růstu bude oznámena až v polovině srpna. Přepokládáme však, že spotřeba domácností v eurozóně propadla o 13 % q/q, zatímco investice budou nižší o téměř 20 % q/q. Příspěvek čistých exportů by měl být podle našeho odhadu neutrální. Ohledně dalšího vývoje v eurozóně jsme zatím optimističtí. Indikátory PMI již dosáhly v červenci předkrizové úrovně. Míra úspor vyšplhala v Q1 na nejvyšší úroveň v historii, což slibuje vyšší spotřebu domácností v následující čtvrtletích. Ve třetím čtvrtletí tak očekáváme růst HDP o 14 % q/q.

Celkově bude tento týden vyznívat spíše ve prospěch eura. Předstihové indikátory v Německu i eurozóně by měly ukázat, že důvěra v  ekonomiku roste. Stále vysoký počet nových případů nakažených Covid-19 ve Spojených státech naopak představuje pro další ekonomický vývoj USA riziko. Zisky by si tak tento týden mohly připisovat spíše zelené bankovky.

Zveřejnění HDP za Q2 čeká tento týden i domácí ekonomiku. Očekáváme, že její výkonnost poklesla mezikvartálně o 6 %, meziročně pak o 8,1 %. Nejvíce se na negativním výsledku zřejmě podepsaly čisté exporty, které utrpěly propadem vývozu automobilů. Poklesu se ale zřejmě nevyhnula ani spotřeba a investice. Kladně by naopak měla přispívat spotřeba vlády a tvorba zásob. Lepší než očekávaný výsledek dynamiky HDP by ještě mohl mírně vylepšit náladu české koruně. Po ziscích, které si připsala minulý týden, je však tento prostor podle našeho názoru limitovaný.

Nálada v eurozóně se lepší

V závěru minulého týdne zaplavila trh vlna indikátorů důvěry. Všechny ukázaly na výrazné zlepšení nálady jak mezi spotřebiteli, tak i mezi průmyslníky a poskytovateli služeb. Indikátory PMI se již ve Francii, Německu i celé eurozóně dostaly zpět nad 50ti bodovou hranici značící fázi expanze. Platí to jak pro průmysl, tak i služby. Výrazné zlepšení je dáno optimistickým výhledem ve srovnání se situací, kdy byla v platnosti tvrdá opatření v boji proti koronaviru. Rychlý růst nad 50ti bodovou hranici však neznamená, že se ekonomická aktivita již vrátila na úroveň před koronavirovou krizí. Podle našeho odhadu je naopak stále výrazně pod ní. Obavy budí především vývoj nezaměstnanosti, kde se složka indexu drží pod padesátkou, a to jak ve službách, tak i v průmyslu. Naopak index nových objednávek či zakázek ze zahraničí je již nad 50ti bodovou hranicí. Euro tak pokračovala ve sklizni zisků. Dnes ráno otevírá na hladině 1,17 USD/EUR, což je nejsilnější úroveň od září 2018.

Dobře dopadl i český konjunkturální průzkum, který byl také zveřejněn v pátek. Nálada se podle něho výrazně zlepšila jak českým průmyslníkům, tak i spotřebitelům. Více jsme se tomuto tématu věnovali zde: https://bit.ly/2ORHsSr.

Koruna se v průběhu minulého týdne dostala na nejsilnější úroveň od vypuknutí koronavirové krize (26,25 CZK/EUR) a ani v pátek se jí na slabší úrovně nechtělo. Po celý týden těžila z optimismu, který přinesla dohoda mezi lídry EU ohledně záchranného fondu. Pro korunu to znamenalo týdenní zisk ve výši 1,5 %.  Dobrá data přicházela i z polské ekonomiky (červnový maloobchod i průmysl výrazně předčily očekávání). Polský zlotý tak v průběhu týdne posílil o 1,8 % na 4,404 PLN/EUR. Podobný zisk si připsal i maďarský forint, který se dostal na úroveň 346,6 HUF/EUR. Náladu mu nezkazila ani tamní centrální banka, která v úterý snížila úrokové sazby o dalších 15 bb na 0,6 %. Další snížení klíčové tříměsíční sazby na 0,5 % očekáváme na konci třetího čtvrtletí.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688