Fond obnovy EU podle Macrona daně Francouzům nezvýší

22.07.2020
Euroskop, ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že občané země nebudou kvůli financování schváleného fondu Evropské unie pro pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí platit vyšší daně. Do budoucna chce prosadit celoevropskou digitální daň pro velké internetové společnosti.

„Bude mít dopad na životy našich občanů,“ řekl Macron o dnes schváleném unijním fondu obnovy ve výši 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun). „Tento dluh nebude platit francouzský daňový poplatník, nýbrž velké internetové společnosti – zčásti evropské – které nejsou dostatečně zdaněny a které postupně splatí tento dluh prostřednictvím evropského daňového systému, který se chystáme vybudovat,“ dodal. Dnešní dohoda předpokládá „vytvoření nových vlastních zdrojů“ pro financování unijního rozpočtu.

Francie podle agentury DPA z fondu získá 40 miliard eur (1,05 bilionu korun), kterými bude moci podpořit například zemědělce, mladé nezaměstnané či ulevit malým a středním podnikům.

Macron v rozhovoru chválil také německou-francouzskou spolupráci, bez níž by prezidenti a premiéři členských zemí EU na bruselském summitu údajně nebyli schopni dospět k dohodě. „Jedná se o výsledek tříleté práce mezi Francií a Německem,“ řekl. Zopakoval rovněž své dřívější vyjádření, že vytvoření fondu je nejvýznamnějším okamžikem pro EU od vzniku eura v roce 1999.

Šéfové 27 členských zemí unie se po čtyřdenním jednání a ostrých debatách dohodli, že finance určené na zotavení unijních ekonomik pošramocených dopady pandemie covidu-19 zvýší hodnotu unijního rozpočtu na období 2021-2027 na více než 1,8 bilionu eur. Evropská komise si peníze bezprecedentně vypůjčí na finančních trzích.

Česko na dotacích z nového fondu získá 8,7 miliardy eur (přes 230 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek