Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zemřel mukačevský biskup Milan Šášik, duchovní otec mnoha krajanů

 

Mukačevský eparchiální biskup Milan Šášik CM zemřel v Užhorodě 14. července ve věku nedožitých 68 let. Vladyka Milan byl původem Slovák, téměř 20 let zasvětil pastorační službě v Zakarpatské oblasti s početnou českou a slovenskou krajanskou komunitou, přesto mnoho znamenal i pro volyňské Čechy, kterým v bouřlivých 90. letech vrátil katolický obřad a přinášel duchovní útěchu v českém jazyce.

Milan Šášik se narodil v Lehotě poblíž Nitry, za komunismu tajně vstoupil do řehole lazaristů a v r. 1976 přijal kněžské svěcení. Ačkoliv patřil k římskokatolické církvi, živě se zajímal také o východní obřad a stal se birituálním knězem (mohl tedy celebrovat i ve východním ritu). Po Sametové revoluci studoval na papežském teologickém institutu Teresianum v Římě. Následně od roku 1992 začal pracovat na Apoštolské nunciatuře v Kyjevě na Ukrajině, kde působil šest let. V tomto období o víkendech zajížděl mezi české krajany, kteří si po desetiletí totality tajně udržovali katolickou víru, a vykonával zde pastorační činnost. Aby mu volyňští Češi, kteří si sice od 19. století uchovali jazyk svých předků, ale nikdy nepřišli do kontaktu se slovenštinou, rozuměli, naučil se sloužit mše v češtině.

V r. 2002 se vladyka Milan stal dočasným apoštolským administrátorem Mukačevské řeckokatolické eparchie. Tam se mu podařilo konsolidovat poměry, založil nové farnosti a vybudoval řadu nových řeckokatolických kostelů. (Řeckokatolická církev byla od r. 1948 v SSSR zakázaná. V r. 1989 sice došlo k její legalizaci, ale nikoli k restituci majetku, který připadl církvi pravoslavné.) V roce 2010 se zde stal eparchiálním biskupem.

Biskup Milan Šášik byl osobností výjimečných lidských kvalit, ale i respektovaným církevním hodnostářem, který se těšil mimořádné vážnosti a autoritě nejen mezi věřícími. Se samozřejmostí přijímal aktivní patronát nad projekty českých humanitárních organizací, které byly určeny těm nejpotřebnějším. Jeho náhlý odchod je pro všechny bolestnou a nenahraditelnou ztrátou.

Vladyka Milan v romské osadě ve Svaljavě - projekt Mária a Mária

Vladyka Milan v romské osadě ve Svaljavě - projekt Mária a Mária

.