Koronavirus: Evropská komise připomíná, že je třeba pamatovat na ochranu sezónních pracovníků

Vegetables ©EC Audiovisual Service
©EC Audiovisual Service

Evropská komise dnes předkládá pokyny k zajištění ochrany sezónních pracovníků v EU v souvislosti s pandemií COVID-19. 

16/07/2020

Evropská komise dnes předkládá pokyny k zajištění ochrany sezónních pracovníků v EU v souvislosti s pandemií COVID-19. Pokyny slouží vnitrostátním orgánům, inspektorátům práce a sociálním partnerům, aby byla sezónním pracovníkům zaručena práva, zdraví a bezpečnost a aby byli tito pracovníci náležitě informováni o svých právech.

Na přeshraniční sezónní pracovníky se vztahuje rozsáhlý soubor práv, avšak vzhledem k dočasné povaze svého zaměstnání mohou být častěji vystaveni nejistým pracovním a životním podmínkám. Koronavirová pandemie tyto podmínky zviditelnila a v některých případech je dokonce zhoršila. Někdy mohou tyto problémy zvyšovat riziko výskytu ohnisek COVID-19.

Nicolas Schmit, komisař pro pracovní místa a sociální práva, k tomu uvedl: „Každý rok pomáhají stovky tisíc sezónních pracovníků ve velmi důležitých odvětvích hospodářství EU, jako je potravinářství a zemědělství. Koronavirová pandemie odhalila mnohdy problematické životní a pracovní podmínky těchto pracovníků. Je třeba se touto situací zabývat. Dnešními pokyny připomínáme členským státům a podnikům, aby dodržovaly své povinnosti a chránily tyto nepostradatelné, přesto však zranitelné pracovníky.“

Komise sice sleduje řádné uplatňování pravidel Unie vztahujících se na sezónní pracovníky, ale odpovědnost za jejich řádné uplatňování mají vnitrostátní orgány. Proto je třeba naléhavě přijmout patřičná opatření.

Pokyny se týkají řady věcí, například:

  • práva sezónních pracovníků na práci v členském státě EU bez ohledu na to, zda jsou občany Unie, nebo pocházejí odjinud,
  • vhodných životních a pracovních podmínek, včetně omezení fyzického kontaktu a odpovídajících hygienických opatření,
  • srozumitelného informování pracovníků o jejich právech,
  • nehlášené práce,
  • sociálního zabezpečení.

Vnitrostátní opatření

Pokyny vyzývají vnitrostátní orgány a sociální partnery, aby se s novým nasazením snažili plnit svou úlohu, kterou je zajišťovat řádné uplatňování a prosazování pravidel. Součástí pokynů jsou konkrétní doporučení a návrhy k činnostem, které se mají provádět na vnitrostátní nebo unijní úrovni. Členské státy mají například:

  • přijmout veškerá nezbytná opatření k zajištění důstojných pracovních a životních podmínek sezónních pracovníků,
  • zvyšovat povědomí o požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci, které se vztahují na sezónní pracovníky, pomáhat zaměstnavatelům při provádění příslušných právních požadavků a poskytovat pracovníkům srozumitelné informace v jazyce, kterému rozumějí,
  • poskytovat praktické pokyny menším podnikům,
  • zintenzivnit kontroly v terénu, aby se v případě sezónních pracovníků náležitě dodržovala pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Komise bude v této důležité věci nadále spolupracovat s členskými státy, sociálními partnery, Evropskou agenturou pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) a Evropským orgánem pro pracovní záležitosti.

Opatření na úrovni EU

Komise naplánovala řadu opatření na zvýšení ochrany práv sezónních pracovníků, včetně:

  • studie shromažďující údaje o sezónní práci v EU a uvádějící největší problémy, mimo jiné pokud jde o subdodavatelské vztahy,
  • průzkumu na téma vysoce rizikových povolání, práci sezónních pracovníků nevyjímaje, prováděného agenturou EU-OSHA v úzké spolupráci s Výborem vrchních inspektorů práce,
  • informační kampaně koordinované Evropským orgánem pro pracovní záležitosti, která se zaměřuje na odvětví, jež ve větší míře spoléhají na sezónní práci,
  • slyšení s evropskými sociálními partnery ve věci sezónních pracovníků,
  • srovnávací analýzy prováděné v různých členských státech sítí právních expertů v oblasti volného pohybu a koordinace sociálního zabezpečení (MoveS),
  • podpory členským státům prostřednictvím evropské platformy pro řešení problematiky nehlášené práce a kampaně #EU4FairWork4 na zvýšení povědomí o právech a povinnostech mezi pracovníky a zaměstnavateli.

Souvislosti

Dnes předložené pokyny připomínají práva sezónních pracovníků bez ohledu na jejich status – zda se jedná o občany EU nebo státní příslušníky třetích zemí, včetně těch, kteří pravidelně pracují v zahraničí z vlastní iniciativy, nebo zda jsou vysláni například agenturami práce a náborovými agenturami.

Je nezbytné, aby sezónní pracovníci a jejich zaměstnavatelé měli veškeré potřebné informace o svých právech a povinnostech.

Více než 17,6 milionu občanů Unie žije nebo pracuje v jiném členském státě, než je stát jejich státní příslušnosti. Některé sektory evropského hospodářství, zejména zemědělsko-potravinářské odvětví a cestovní ruch, se v určitých částech roku neobejdou bez sezónních pracovníků ze zemí EU i odjinud. Podle odhadů Komise je v EU každoročně zaměstnáno průměrně několik set tisíc až jeden milion aktivních sezónních pracovníků.

Komise sice sleduje řádné uplatňování unijních i vnitrostátních pravidel vztahujících se na sezónní pracovníky v EU, ale odpovědnost za jejich řádné uplatňování mají vnitrostátní orgány. V zájmu ochrany sezónních pracovníků by se členské státy měly více zaměřit na prosazování stávajících unijních a vnitrostátních právních předpisů a zintenzivnit v této souvislosti kontroly v terénu, a to i s podporou Evropského orgánu pro pracovní záležitosti.

Tyto pokyny doplňují Pokyny k výkonu volného pohybu pracovníků během šíření onemocnění COVID-19 zveřejněné 30. března 2020 a jsou reakcí na výzvu Evropského parlamentu uvedenou v jeho usnesení ze dne 19. června 2020 o ochraně přeshraničních a sezónních pracovníků.

Další informace

Pokyny týkající se sezónních pracovníků v EU v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 (16. července 2020)

Pokyny k výkonu volného pohybu pracovníků během šíření onemocnění COVID-19 (30. března 2020).


Zařazenočt 16.07.2020 10:07:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200716_corona_cs

Související témata

ECB | Evropská komise | Evropské fondy | Evropa

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.