Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Státní rozpočet  |  01.07.2020 15:33:27

Státní rozpočet skončil za prvních šest měsíců v deficitu 195,2 mld. Kč (Komentář)

Státní rozpočet hospodařil v prvních šesti měsících tohoto roku s deficitem 195,2 mld. Kč. Oproti stejnému období minulého roku je tak výsledek horší o 174,5 mld. . Z pohledu červnových i celoročních statistik se tak jedná o nejhlubší deficit v moderní historii země. Překonal tak i doposud rekordní rok 2009, kdy státní rozpočet skončil s pasivem 192,4 mld. . V relativním vyjádření však nebyl prozatím schodek překonán (3,6 % vs. 4,9 % HDP).

Červnový výsledek státního rozpočtu naplno ukázal potenciál výpadků v daňových příjmech. Ty jsou oproti loňsku nižší zhruba o sedm procent a oproti plánu státního rozpočtu ztrácí 40,9 mld. . Největší dopad současné krize je patrný na výběru DPH, zatímco v předchozích měsících byl efekt nejviditelnější na dani z příjmu fyzických osob. Výběr DPH byl v červnu meziročně nižší o 6,1 % a oproti plánu státního rozpočtu ztrácí 25,6 mld. , čímž tak tvoří více než polovinu ztráty všech příjmů státního rozpočtu. Ambiciózní plán výběru DPH v současné formě státního rozpočtu je však ovlivněn původně předpokládaným navýšením příjmů z této daně díky změně daňového řádu (zhruba 15 mld. ), který však bude pravděpodobně platit až od příštího roku. Aktuálně navrhovaná novela státního rozpočtu tak s tímto jednorázovým příjmem již nepočítá, což přiblíží plán rozpočtu blíže realitě. V meziročním vyjádření i nadále vedou žebříček propadu daně z příjmu právnických a fyzických osob. I tak ale jejich pokles není tak vysoký, jak jsme očekávali. Řada plátců zaplatila zálohy na dani i přes jejich prominutí a jejich výpadek ve státním rozpočtu byl tedy nižší. Pozitivně rozpočtu pomohly i nedaňové příjmy (zejména z EU), které byly o 23,3 mld. vyšší (+6,7 % y/y), než by odpovídalo planu. Tyto příjmy však mohou být naopak nižší v následujících měsících.

Celkové výdaje státního rozpočtu vzrostly za prvních šest měsíců meziročně o 17 % a jsou tak 27,6 mld. nad plánem rozpočtu. Krom tradičního navýšení platů některých státních zaměstnanců a sociálních dávek vyčnívají ve statistice i transfery podnikatelským subjektům, které v sobě skrývají náklady na program Antivirus v celkovém objemu 13,6 mld. . O zhruba obdobnou částku tak převyšují i aktuální plán státního rozpočtu. Naopak stát výrazně ušetřil na platech státních zaměstnanců (15,5 mld. ) a obsluze státního dluhu (13,4 mld. ).

Investice státu v prvních šesti měsících vzrostly meziročně o závratných 40,8 %. Je to však dáno pomalým rozjezdem kapitálových výdajů v minulém roce a mimořádnými výdaji v roce letošním. Část výdajů k zabránění pandemie totiž spadá i do investic. Tudíž letošní rozjezd je rychlejší ve srovnání s předchozími roky. I tak ale investice zaostávají za plánem, který pro letošek počítá s rekordním objemem kapitálových výdajů.

Státní rozpočet tak jednoznačně směřuje k nejhoršímu výsledku v historii. Červnová čísla však ukazují, že dopad krize není tak výrazný, jak se původně očekávalo. I proto nepředpokládáme, že by státní rozpočet v následujících měsících směřoval k aktuálně navrhovanému deficitu 500 mld. . Výdaje státu nerostou výrazně nad rámec současného státního rozpočtu a ani na příjmové straně není situace tak dramatická. Navíc podle nás vláda v průběhu roku nebude schopna proinvestovat plánované výdaje. Již aktuální verze státního rozpočtu počítá s rekordní sumou 140,2 mld. . K tomu se přidávají nespotřebované výdaje z předchozích let zhruba v objemu 33 mld. . Aktuální navýšení investic tak podle nás narazí na omezené kapacity tuzemské ekonomiky. Navíc více než dvouměsíční bezpečnostní opatření podle nás zastavila všechny plánované projekty, čemuž nepomohl ani spor municipalit s vládou ohledně financování. Podle nás tak deficit státního rozpočtu skončí letos na 400 mld. , což by znamenalo nárůst zadlužení veřejných financí na 39,5 % HDP. Zásadnější než konečný stav letošního hospodaření podle nás ale bude výhled pro další roky, o kterém nám Ministerstvo financí prozatím příliš neřeklo.
Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688