Spotřebitelská důvěra v EU v červnu pokračovala v oživení

23.06.2020
Euroskop, čtk

Spotřebitelská důvěra v Evropské unii i v samotné eurozóně se v červnu druhý měsíc za sebou zvýšila poté, co v dubnu kvůli koronavirové pandemii sestoupila do blízkosti rekordních minim z období hospodářské recese v roce 2009. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí zveřejnila Evropská komise.

Za oživováním spotřebitelské důvěry stojí postupné uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Index důvěry v eurozóně se v červnu zvýšil o 4,1 bodu na minus 14,7 bodu. Jeho nárůst tak byl o něco výraznější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters červnovou hodnotu indexu odhadovali v průměru na minus 15 bodů.

V celé EU ukazatel spotřebitelské důvěry vzrostl o 3,9 bodu na minus 15,6 bodu. Indexy nicméně zůstávají pod dlouhodobým průměrem, který v EU činí minus 10,5 bodu a v eurozóně minus 11,1 bodu.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny v prvním čtvrtletí klesl proti předchozím třem měsícům o 3,6 procenta, v celé Evropské unii se pak snížil o 3,2 procenta. V obou případech jde o nejvýraznější pokles od začátku měření v roce 1995. Ve druhém čtvrtletí se očekává ještě výraznější propad.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek