Británie má dalších 128 obětí s covidem, přibylo 1295 nakažených

22.06.2020
Euroskop, ČTK

V Británii za posledních 24 hodin zemřelo 128 pacientů s koronavirem, což bylo méně než předchozí den, kdy úřady hlásily 173 obětí. Nových případů nákazy přibylo 1295. Celkem se v zemi od začátku epidemie infekce virem SARS-CoV-2 prokázala u 303.110 lidí, 42.589 z nich zemřelo. Vyplývá to z včera zveřejněné statistiky ministerstva zdravotnictví.

Co do počtu obětí zaujímá Británie s bezmála 67 miliony obyvatel třetí příčku na světě za Spojenými státy a Brazílií. Z hlediska množství nakažených patří Spojenému království místo páté, více lidí se infikovalo jen v USA, Brazílii, Rusku a Indii.

Británie v pátek na doporučení zdravotnických expertů snížila stupeň nebezpečí kvůli pandemii koronaviru. Nyní v zemi platí třetí stupeň rizika z pěti, což znamená, že virus se v populaci dál šíří, počet případů však už neroste vysokým tempem a nehrozí kolaps zdravotního systému.

Vláda rovněž uvažuje o zmírnění některých karanténních opatření. Ministr financí Rishi Sunak včera naznačil, že kabinet v „řádu dnů“ v Anglii uvolní pravidlo stanovující minimální fyzický odstup lidí ve společnosti na dva metry. Podle něj by zmírnění tohoto opatření výrazně ulehčilo mnohým podnikům, zejména pak restauracím a hospodám, v jejich tíživé ekonomické situaci.

Chystají se i změny pravidel pro Brity, kteří plánují vycestovat na dovolenou. Španělsko, které je oblíbeným cílem britských turistů, včera oznámilo, že již od neděle mohou Britové stejně jako občané zemí EU a schengenského prostoru přicestovat do země, aniž by museli do karantény.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek