Videokonference zemí Východního partnerství

19.06.2020
Evropská rada

Ve čtvrtek večer proběhla videokonference členů Evropské rady s premiéry partnerských zemí Východního partnerství. Lídři EU diskutovali zejména vývoj východní partnerství, důsledky krize spojené s COVID-19 a budoucnost partnerství.

Při příležitosti setkání lídrů zemí Východního partnerství, které se konalo prostřednictvím videokonference, jednali lídři zemí EU se svými šesti východními protějšky- Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskou republikou a Ukrajinou. Debatovali například reakce na COVID-19, důsledky krize, strategické partnerství a především jeho budoucnost.

Lídři zdůraznili význam solidarity v době krize COVID-19, včetně významné podpory EU při řešení dopadu ohniska v oblasti Východního partnerství.

Potvrdili svůj závazek a velký význam, který přikládají Východnímu partnerství jako prioritě zahraniční politiky, a zdůraznili různé oblasti spolupráce, jako jsou dohody o obchodu, bezvízového styku nebo dohody o zjednodušení vízového režimu.

Lídři vyjádřili politickou vůli pokračovat v budování oblasti sdílené demokracie, prosperity a stability zakotvené v našich sdílených hodnotách prostřednictvím mezinárodního řádu založeného na pravidlech a mezinárodního práva

Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl o strategickém partnerství: tato silná evropská podpora jasně ukazuje význam, který přikládáme Východnímu partnerství. Lídři vyjádřili politickou vůli pokračovat v budování oblasti sdílené demokracie, prosperity a stability zakotvené v našich sdílených hodnotách prostřednictvím mezinárodního řádu založeného na pravidlech a mezinárodního práva. Východní partnerství je pro Evropskou unii prioritou zahraniční politiky a bude i nadále jednou z našich priorit v oblasti demokracie, lidských práv, právního státu, rovnosti žen a mužů, strukturálních reforem a boje proti dezinformacím.

V posledních deseti letech naše spolupráce vzkvétala. Obchod mezi EU a jejími šesti partnery se zdvojnásobil. Země Východního partnerství jsou společně 10. 10. největším obchodním partnerem EU. EU je obchodním partnerem číslo jedna pro čtyři země Východního partnerství a druhým obchodním partnerem pro další dvě země.

Naše dohody o přidružení s Ukrajinou, Gruzií a Moldavskou republikou zajišťují urychlení politického přidružení a hospodářské integrace s EU. Miliony občanů těchto zemí využily krátkodobého bezvízového cestování do EU. Prozatímně se uplatňuje dohoda o komplexním a rozšířeném partnerství s Arménií. Jednání o nové komplexní dohodě s Ázerbájdžánem jsou v pokročilém stadiu. Právě jsme uzavřeli dohody o zjednodušení vízového režimu a zpětném přebírání osob s Běloruskem, které vstoupí v platnost 1. července.

Více zde.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek