Lídři EU budou na dálku poprvé jednat o pokrizovém fondu

19.06.2020
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie si dnes vůbec poprvé vymění názory na bezprecedentní balík peněz, který má evropským ekonomikám pomoci z koronavirové krize. Během videosummitu představí své zatím velmi odlišné postoje k fondu, který chce Evropská komise naplnit vypůjčeným tři čtvrtě bilionem eur (přes 20 bilionů korun). Šéf Evropské rady Charles Michel doufá, že jednání bude výchozím krokem ke konečné dohodě, kterou by chtěl zpečetit na osobním setkání lídrů v červenci.

Političtí vůdci se před vrcholným jednáním neshodují na celkovém objemu balíku spojeného s příštím sedmiletým rozpočtem EU. Rozděleni jsou i v pohledu na klíč k rozdělování peněz i v tom, zda má jít spíše o přímé granty či půjčky členským zemím. Diplomaté neočekávají, že by se postoje šéfů států a vlád zásadně sblížily. Videokonference má podle nich posloužit spíše k tomu, aby Michel získal představu o možných kompromisech.

Komise plánuje rozdělit celkem 500 miliard eur grantů a 250 miliard úvěrů tak, aby více než třetina peněz připadla Itálii a Španělsku, tedy zemím, které pandemie covidu-19 zasáhla nejvíce. Skupina takzvaných šetrných států představovaná Rakouskem, Nizozemskem či skandinávskými zeměmi však trvá na výrazně větším zastoupení úvěrů. Lídři zemí východního křídla EU včetně Česka či Maďarska zase nelibě nesou, že v zájmu pomoci dosud vyspělejším jižním zemím je ohrožena jejich pozice čistých příjemců peněz z unijního rozpočtu. Například Polsko, které má z fondu získat třetí největší podíl, je však s návrhem v zásadě spokojeno, stejně jako Slovensko.

Dnešní videokonference patrně nepřinese jasnou shodu na žádném ze sporných bodů, podle unijních činitelů by nicméně v ideálním případě měla potvrdit vůli všech států podpořit myšlenku půjčky a snahu rychle dospět k dohodě. Tu by chtěl Michel stvrdit v červenci, což však někteří diplomaté považují za příliš optimistický odhad.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek