Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Program podpory českého kulturního dědictví na léta 2021–2025 (usnesení vlády)

 

(Archivní článek, platnost skončena 07.12.2022 / 09:47.)

4. pětiletý Program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí na léta 2021 až 2025 je v současné době ve stadiu příprav a bude v brzké době předložen vládě ke schválení. Na jeho naplňování se bude nadále podílet Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a částečně i Ministerstvo zdravotnictví.

Program bude nadále zaměřen na podporu  vzdělávacích aktivit směrem ke krajanům (krajanská stipendia, krajanský jazykový kurz, metodický pobyt, vysílání učitelů ke krajanským komunitám, vysílání lektorů na zahraniční bohemistická pracoviště),  podporu kulturních a společenských projektů krajanských spolků,  pomoc při opravě a údržbě krajanských spolkových objektů, přičemž i v tomto novém cyklu bude kladen zvláštní důraz na výuku českého jazyka a literatury v zahraničí.

Pokud krajanským spolkům vzniknou problémy s čerpáním peněžních darů a realizací krajanských projektů plánovaných na rok 2020, které vyplývají ze situace způsobené pandemií COVID-19, nechť se obrátí na příslušný zastupitelský úřad pro přesnou instrukci.

.