Možný konec posilování eura ovlivní i korunu

Koruna by po klidném týdnu mohla znovu oslabit směrem k 27,00 za euro. I proto, že se nálada na trzích v posledních dnech zhoršuje. Měny bezpečných přístavů si díky tomu připisují zisky. Akcie se včera propadly o 6 %.

Měnový pár EURCZK zažívá nejklidnější týden od příchodu koronaviru, když jeho dosavadní průměrný denní pohyb činil 0,22 %. Od počátku týdne koruna konsoliduje ve 20haléřovém horizontálním pásmu ohraničeném hodnotami 26,51-26,71 EURCZK. O něco širší pásmo pak reflektuje obchodování od začátku června, kdy domácí měna dosáhla svých nejsilnějších hodnot za poslední 3 měsíce.

Koruna v rámci své poslední rally započaté v polovině května posílila o více než 4 %, přičemž těžila převážně ze silného eura a tržního optimismu. Ten byl vidět hlavně na akciových trzích, které od poloviny května prudce posilovaly, což znamenalo snižující se averzi k riziku napříč trhy a odliv peněz z bezpečných přístavů, jako je americký dolar a švýcarský frank. Dolarový index se tak nyní pohybuje na tříměsíčních minimech.

Na páru eura s dolarem je situace podobná, když se společná evropská měna ve středu na den přesně po čtvrt roce vyšplhala na hodnotu 1,1400 EURUSD. Tato dočasná síla eura však může být pomalu u konce. Americký akciový index S&P 500 po vymazání všech letošních ztrát začal korigovat zisky z posledních týdnů a během včerejšího dne oslabil o 5,89 % a uzavřel na hodnotě 3002 bodů. V reakci na to se například VIX index, měřící nervozitu na akciových trzích skrze implikovanou volatilitu opcí na index S&P500, dostal po měsíci a půl nad hodnotu 40. V posledních týdnech se VIX převážně pohyboval pod úrovní 30 bodů.

Rostoucí míra rizika tak může mít na svědomí další úprk z rizikových aktiv směrem k těm bezpečným, což by neznamenalo nic dobrého pro korunu, která by se na páru s eurem měla vrátit zpět k hodnotám okolo 27,00 EURCZK v souladu s naší prognózou. V rámci posledních týdnů, kdy koruna prudce posilovala, bylo jejím hnacím motorem silné euro. Společná evropská měna sice v rámci posledního týdne dále posilovala, nicméně koruně se nedařilo prorazit hranici 26,50 EURCZK. Z technického hlediska tomuto supportu můžeme přikládat větší důležitost také z titulu přítomnosti 100denního klouzavého průměru na hodnotě 26,51.

Výnosy amerických státních dluhopisů tento týden také padají zpět směrem k historickým minimům, když desetiletý Treasury bond přináší anualizovaný výnos ve výši 0,695 %. Klesající výnosy na dluhopisovém trhu jsou dalším potvrzením zvýšené nervozity na trzích, když investoři přesouvají své prostředky do těchto bezpečných aktiv. Švýcarský frank a japonský jen také v posledních dnech posilují, a tak dolar, na kterém do včerejšího dne nebyly žádné známky posílení vidět, a to i z důvodu pokračujících protestů a nepokojů či stádního chování, v jehož rámci se investoři vezli na eurové rally, čeká posílení v příštích dnech.

Co se týče dnes zveřejňovaných dat, v eurozóně můžeme sledovat čísla ohledně průmyslové výroby. Za duben se v meziročním vyjádření očekává pokles o 28,8 %. V USA můžeme sledovat index spotřebitelské nálady publikovaný Michiganskou univerzitou. Zde se za červen neočekává velká změna oproti minulému měsíci, když by se index měl posunout z 72,3 na 75 bodů. Ač je to oproti únorovým hodnotám pokles o více než 25 bodů, je třeba zdůraznit, že oproti jiným indikátorům, které v posledních měsících vytváří historické hodnoty, se zde pohybujeme nad průměrem hodnot z období mezi lety 2008 až 2013.

Výhled pro dnešní den

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1300 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,75 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1309 do 1,1401 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 26,73 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 26,61 až 26,73 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 23,35 až 23,64 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.


Zařazenopá 12.06.2020 08:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/a/SHqHk
Přílohy
KategorieTrhy Měny

Zprávy o koruně

St 08:15 Překvapivě odolná koruna (ČSOB-Dealing) Měny-forex
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.