Rozpočty zemí EU přijdou kvůli padělkům ročně o 394 miliard Kč

10.06.2020
Euroskop, ČTK

Veřejné rozpočty zemí Evropské unie přicházejí kvůli padělání výrobků každý rok v přepočtu o téměř 400 miliard korun. Padělky představují skoro sedm procent všech výrobků dovezených do EU. V posledním roce vzrostl zvláště počet napodobenin kosmetiky a výrobků osobní potřeby. Jen v České republice toto odvětví evidovalo ušlý zisk více než dvě miliardy korun, vyplývá z analýzy, kterou dnes zveřejnil Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO).

Úřad stejně jako loni zkoumal škody, které způsobí pirátství a padělání jedenácti odvětvím výroby, v nichž bývá duševní vlastnictví často porušováno. Vedle kosmetiky to jsou například oděvy, obuv, šperky, hudební nahrávky či léčiva.

Nejvíce vzrostl prodej padělané kosmetiky, když výrobci té originální přišli o 14,1 procenta tržeb, což je více než 252,9 miliardy korun. Proti předchozí, loňské analýze to byl nárůst o 67,3 miliardy Kč. V Česku činí ušlý zisk 13 procent, což je téměř 2,2 miliardy korun.

Vlády v zemích evropského bloku přijdou kvůli ušlým daním či sociálním odvodům spojeným s činností padělatelů o 394 miliard korun ročně.

„Trestnou činnost v oblasti duševního vlastnictví považují zločinci za poměrně málo rizikovou a používá se jako podpora pro jiné druhy organizované kriminality,“ uvedl k analýze šéf EUIPO Christian Archambeau. Evropská policejní agentura Europol provedla podle úřadu v posledních letech téměř 30 hromadných zátahů zaměřených na padělatelské skupiny, které byly zapojeny i do závažnějších zločinů, jako je obchod s drogami či praní špinavých peněz.

Zločinci se navíc podle úřadu letos nově zaměřili na oblast potenciálně ohrožující lidské zdraví. Vrhli se totiž na padělání léků a ochranných prostředků souvisejících s pandemií nemoci covid-19. Údaje o tom, kolik tímto způsobem vydělali, zatím nejsou dostupné.

Zkoumaná odvětví podle EUIPO přicházejí kvůli padělkům dohromady o více než dva biliony korun ročně. Zaměstnanci navíc přišli o 671.000 pracovních míst v podnicích, které o výdělky připravuje právě činnost padělatelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek