Evropské akcie klesly v čele s finančními a ropnými společnostmi

10.06.2020
Euroskop, ČTK

Evropské akcie včera oslabily v čele s finančními a ropnými společnostmi. Na trhu přetrvávají obavy z hospodářských dopadů koronavirové krize. Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 1,22 procenta a uzavřel na 369,54 bodu.

Světová banka v pondělí předpověděla, že světová ekonomika v letošním roce v důsledku koronavirové krize klesne o 5,2 procenta. Zaznamenala by tak nejhlubší recesi od druhé světové války. „Bude určitou dobu trvat, než se ekonomika normalizuje,“ uvedl analytik Matthias Scheiber ze společnosti Wells Fargo Asset Management.

Banky v eurozóně včera oslabily o téměř čtyři procenta poté, co Evropský výbor pro systémová rizika (ESRB) uvedl, že by jim nemělo být minimálně do konce letošního roku dovoleno vyplácet dividendy. Ropné společnosti Royal Dutch Shell, BP a Total včera výrazně oslabovaly kvůli poklesu cen ropy, napsala agentura Reuters.

Hlavní index frankfurtské burzy DAX klesl o 1,57 procenta na 12.617,99 bodu. Akcie německé televizní a rozhlasové společnosti ProSiebenSat.1 Media včera oslabily o zhruba tři procenta, a to navzdory pondělní zprávě listu Süddeutsche Zeitung, podle které český investor Daniel Křetínský zvýšil svůj podíl v podniku na více než 12 procent z předchozích deseti procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek