plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  29.05.2020 00:00:00

Koronavirová krize podnítila Plzeň k větší podpoře začínajících podnikatelů

Koronavirová krize podnítila Plzeň k větší podpoře začínajících podnikatelů

Ilustrační fotografie (zdroj: SITmP)

V době spojené s negativními ekonomickými dopady pandemie nemoci covid-19 posílilo město Plzeň aktivity na podporu podnikání, konkrétně vzniku inovativních technologických startupů. Realizuje je prostřednictvím Správy informačních technologií města Plzně (SIT MP). Růst těchto aktivit má posílit statut Plzně jako města vývoje, výzkumu a inovací, a do budoucna přinést nová, atraktivní pracovní místa v oborech s přidanou hodnotou. Realizované projekty jsou součástí konceptu Smart City Plzeň, který má za úkol přinášet chytrá řešení pro zlepšení kvality života obyvatel západočeské metropole.

„Situace, do které jsme se kvůli pandemii koronaviru covid-19 dostali, je spojena s oslabením ekonomiky. Jednou z cest pro zmírnění dopadů této situace je posílení podpory mladých, podnikavých lidí, kteří mají znalosti, vynikající nápady, energii a chtějí založit vlastní business. Tito technicky orientovaní lidé, ať už studenti či absolventi, jsou často brzděni strachem z finanční ztráty, neúspěchu, nebo si neumí poradit s legislativní stránkou. Proto jim město chce pomoci a dodat potřebnou oporu při startu jejich vlastního podnikání,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

„O aktivity spojené s podporou podnikání se v rámci Správy informačních technologií města Plzně stará úsek SIT Port. Začínající podnikatelé mohou využít podpory v nejrůznějších oblastech, ať už jde o zázemí, poradenství, nebo účast na akcích, při nichž získávají kontakty s business sférou,“ uvedl radní pro oblast Smart Cities a podpory podnikání Vlastimil Gola.

Co se týká zázemí, nabízí SIT MP startupistům moderně vybavenou dílnu, ve které mohou vyrábět prototypy, případně je město může i finančně podpořit. Jeden z členů komunity SIT Port například začal vyrábět cenově dostupné a přitom velmi kvalitní ochranné štíty na obličej, o které je v rámci aktuální situace spojené s pandemií koronaviru velký zájem.

Podle ředitele úseku SIT Port Tomáše Cholinského se daří komunitu technických nadšenců a lidí s chutí do vlastního podnikání neustále rozšiřovat. „Máme velkou radost z toho, že si k nám studenti a absolventi nacházejí cestu, s každým se snažíme navázat individuální vztah, vnímat jeho potřeby a maximálně mu vyjít vstříc,“ přiblížil Tomáš Cholinský.

Mezi startupy, které již Plzeň podpořila, je například projekt chytrého – robotizovaného call centra, mezinárodně oceňovaný startup, který se zabývá integrací dronů do letového provozu, nebo právě startup Petra Koryťáka, který začal vyrábět ochranné štíty Protector19.

Petr Koryťák (foto: SITmP)

„Pracovníci SIT Portu mi na začátku podnikání zprostředkovali konzultaci s advokátní kanceláří a posléze poskytli cennou referenci a pomohli mi navázat kontakt s budoucími zákazníky. Například mě propojili s většinou škol a školek v Plzeňském kraji a v řadě z nich nyní opravdu realizuji dodávky štítů. Pomoci od SIT Portu si velice vážím a věřím, že budeme i nadále v kontaktu,“ dodal Petr Koryťák, zakladatel startupu na výrobu ochranných štítů.

„V areálu městského technologického parku v Cukrovarské ulici sídlí coworkingové centrum s jedinečným prostorem pro práci. Pořádáme workshopy, spolupracujeme se špičkovými mentory a odborníky v nejrůznějších oblastech, například práva nebo marketingu. Poradenství v těchto oblastech poskytujeme začínajícím podnikatelům zdarma. Do toho pořádáme řadu zajímavých akcí, například startup weekendy s mezinárodní účastí nebo projekt Výzvy na propojení studentů, městských organizací a regionálních podnikatelů,“ vypočítal ředitel SIT MP Luděk Šantora.

Plzeň do podpory inovativního podnikání investuje dlouhodobě, přičemž v budoucnu čekají na startupisty a firmy, jež podnikají v oborech s přidanou hodnotou, ještě lepší podmínky. V současné době se staví moderní technologické centrum TechTower v areálu bývalého pivovaru Světovar na Slovanech. Jeho provoz by měl být spuštěn na začátku roku 2022.

Více informací o projektech spojených s podporou podnikání lze najít na stránkách: www.sitport.cz

Text: Marie Fialová


Zveřejněno: 28. 5. 2020, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688