Podpora chytrých technologických řešení proti koronaviru pokračuje. Chystá se Czech Rise Up 2.0 nejen pro oblast zdravotnictví

Publikováno:
19.5.2020
Autor:
Odbor komunikace 81400

Další výzvu v programu Czech Rise Up 2.0, kterou se podpoří využívání moderních technologií v medicínských a nemedicínských řešení pro zvládnutí následků koronaviru, chystá Ministerstvo průmyslu a obchodu. A to proto, aby byla Česká republika připravena na případnou druhou vlnu pandemie. V Czech Rise Up 2.0 se tak mají podpořit především projekty z oblasti zdravotnictví, školství a ekonomiky s důrazem na malé a střední podniky.


„Podpora z 2. výzvy úspěšného programu by měla jít například na výzkum vakcín, lékařských výrobků a prostředků, lékařských zařízení, nemocniční a lékařské vybavení, dezinfekci a zdravotnické ochranné pomůcky včetně procesních inovací pro efektivní výrobu,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Peníze půjdou na dokončení průmyslového výzkumu, experimentálního vývoje, fáze klinického výzkumu, validaci patentů a obdobné nehmotná aktiva, či posouzení shody a certifikaci.

Program Czech Rise Up 2.0 schválila vláda. Navázat má rychlou podporu projektů proti koronaviru v programu Czech Rise Up – Chytrá opatření proti COVID-19. „Czech Rise Up 2.0 bude financovaný - stejně jako první výzva - ze státního rozpočtu a doplní ostatní programy na podporu výzkumu a vývoje,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko a dodává: „Podpora se bude poskytovat do výše 75 % nákladů, celková alokace programu bude 300 milionů Kč.“

Za uplynulý měsíc se podařilo předchozí program Czech Rise Up – Chytrá opatření proti COVID-19 nejen spustit a on-line administrovat, ale také z něj podpořit celou řadu projektů jako je třeba materiál pro 3D tisk polomasky, tedy „těla“, respirátoru vyvinutého na ČVUT, ochranné membrány z nanovlákna, diagnostika protilátek, výroba celoobličejové masky, dezinfekční LED svítidla, izolace virové RNA nebo vývoj světelných řešení. Ke 14. květnu na MPO přišlo celkem 205 projektů, kde zájemci o podporu požadovaly celkem víc než 550 milionů korun. Podpořeno po dvoustupňovém hodnocení mohlo být 17 z nich.

„ČR programem Czech Rise Up reagovala jako jedna z prvních na světě. S cílem podpořit v duchu Inovační strategie transfer technologií, plošný rozvoj inovačního prostředí, udržení know-how a tvořivost jednotlivců, komunit a průmyslu jako celku. Jde o konkrétní nástroj, který přispívá k rozvoji nové ekonomiky,“ říká koordinátor inovační strategie Robin Čumpelík. Podpora z Czech Rise Up tak zvyšuje soběstačnost a konkurenceschopnost výroby ochranných pomůcek v ČR, inovační potenciál, a tedy přidanou hodnotu produkce. Tím samozřejmě vytváří i nové příležitosti pro export.



Zařazenoút 19.05.2020 00:05:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/podpora-chytrych-technologickych-reseni-proti-koronavi...

Související témata

Czech coal | Czech Credit Bureau | Úřad práce

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.