Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.05.2020 11:08:29

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí vlivem koronaviru výrazně poklesla (Analýza makroindikátorů)

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku podle předběžného odhadu poklesla ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku o 3,6 %, když ještě na konci loňského roku rostla o 0,5 %. V meziročním vyjádření se ekonomická aktivita snížila o 2,2 %, po předchozím nárůstu o 2 %. Hlavním důvodem tohoto poklesu byla bezesporu restriktivní vládní opatření zavedená v průběhu března, jejichž cílem bylo bránit šíření koronavirové infekce. Oproti našemu odhadu, který počítal s mezičtvrtletním poklesem HDP o 7,6 %, byly tak skutečné dopady koronaviru na českou ekonomiku pravděpodobně méně závažnější. Trh se ve svých odhadech naopak moc nemýlil.

Jedná se však o předběžný odhad, jež je pravděpodobně zatížen velkou mírou datové nejistoty. Březnová paralýza české ekonomiky totiž vedla k uzavření velké části provozoven ve službách a maloobchodu, a k přerušení výroby v části zpracovatelského průmyslu. Je tak otázkou, zdali se statistickému úřadu podařilo plně podchytit toto období. Může se tak stát, že ČSÚ některá data obdrží až zpětně a můžeme se tak dočkat výraznějšího zpřesnění při zveřejnění druhého odhadu vývoje HDP. Podle našeho názoru by tak skutečný pokles české ekonomiky mohl být v prvním čtvrtletí ještě výraznější, než ukazují dnes publikovaná data. Zajímavý je totiž komentář ČSÚ kde uvádí, že pokles tvorby hrubé přidané hodnoty byl nejvíce ovlivněn vývojem ve zpracovatelském průmyslu a ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. O dalších drobných službách, které byly zjevně zasaženy také, zde však zmínka není. Právě zde existuje největší datová nejistota.

Struktura růstu HDP není prozatím známá. Statistický úřad však uvádí, že negativní meziroční vývoj HDP byl způsoben především poklesem zahraniční poptávky a nižší tvorbou kapitálu. Pozitivní vliv měly rostoucí výdaje vládních institucí. To zapadá do kontextu paralyzované globální ekonomiky s omezeným mezinárodním obchodem a vysokou mírou nejistoty ohledně dalšího vývoje. Spotřebu domácností ČSÚ nezmiňuje, dopady na ní však byly v prvním čtvrtletí pravděpodobně tlumeny předzásobením domácností. Významnější důsledky koronaviru na spotřebu domácností lze tak očekávat v druhém čtvrtletí.

V české ekonomice však již dochází k významnému rozvolňování vládních opatření a lze tak očekávat její postupné oživení v druhé polovině letošního roku. Rychlost tohoto oživení však bude záviset také na tom, jak rychle se obnoví poptávka ze zahraničí. Ta je totiž pro vývozně zaměřenou českou ekonomiku klíčová. V návaznosti na to naše aktuální prognóza očekává meziroční pokles české ekonomiky v letošním roce o 6,5 % a obnovení jejího růstu na 9,7 % v roce příštím.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688