Úvodní stránka

Veřejná konzultace k návrhu Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost pro období 2021 – 2027

Publikováno:
14.5.2020
Autor:
61130


Na základě usnesení vlády č. 94/2019 je Ministerstvo průmyslu a obchodu zodpovědné za přípravu a provádění operačního programu zaměřeného na konkurenceschopnost v programovém období 2021 - 2027.

Příprava operačního programu s názvem Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) probíhá při plném respektování principu partnerství, tj. zapojení relevantních sociálních a hospodářských partnerů a dalších národních aktérů do přípravy programu (zástupci ministerstev, hospodářských svazů a asociací, odborových svazů, asociace krajů, svazu měst a obcí, vysokých škol a akademické sféry, nevládních organizací a dalších organizací/institucí či odborníků), a to zejména v rámci Platformy pro přípravu OP TAK, resp. řady pracovních skupin vytvořených pro rozpracování jednotlivých oblastí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní zahájilo ke zpracovanému návrhu Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost pro období 2021 – 2027 (verze květen 2020) veřejnou konzultaci a dává tak možnost široké veřejnosti zapojit se do připomínkování tohoto návrhu.

Zpětnou vazbu k programovému dokumentu lze zasílat v přiložené tabulce na emailovou adresu optak@mpo.cz, a to do 7. června 2020 (včetně).

Obsahem návrhu programového dokumentu OP TAK jsou zatím kapitoly, které bylo možné zpracovat s ohledem na stav vyjednávání a proces schvalování legislativy EU k budoucí politice soudržnosti, tzn. zejména strategická část, věcné zaměření programu, priorit a cílů.

Dopracování operačního programu o údaje o finančních alokacích, kategorizaci intervencí a cílových hodnotách indikátorů bude možné až po rozhodnutí o výši finanční alokace pro OP TAK a dostupnosti informací o rozdělení prostředků pro jednotlivé kategorie regionů a míře spolufinancování. To je závislé na výsledku vyjednávání na úrovni EU o budoucí podobě víceletého finančního rámce EU a balíčku nařízení k fondům EU pro období 2021 - 2027 a oproti původním předpokladům nebude k dispozici dříve než ve 2. polovině roku 2020.

Zároveň bychom rádi upozornili, že zpracovaný návrh OP TAK vychází z šablony, jejíž struktura i poměrně omezený rozsah znaků jsou závazně stanoveny v příloze návrhu nařízení o společných ustanoveních. Návrh operačního programu je rovněž formulován tak, aby umožňoval potřebnou flexibilitu při realizaci intervencí v průběhu celého programového období, přičemž detailnější informace a konkrétní specifikace budou dále rozpracovány ve vyhlašovaných výzvách.