english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czech Embassy
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa diskutoval v Pobřeží slonoviny

Dne 22. ledna 2019 navštívil náměstek ministra zahraniční Martin Tlapa Pobřeží slonoviny, čímž navázal na listopadovou misi zdravotnického sektoru. Hlavním bodem programu byly konzultace na úrovni ministrů zdravotnictví a průmyslu a obchodu a vrcholných představitelů  ministerstva zahraničí a podnikatelských svazů. Jednáním dominovala sektorová témata, ekonomická spolupráce a regionální bezpečnost.

Náměstek Tlapa zahájil návštěvu konzultacemi s náměstkem ministra zahraničí Pobřeží slonoviny Daouda Diabaté. Diskuze se zaměřila na prioritní obory spolupráce, mezi které patří zdravotnictví, obnovitelná energie, sociální bydlení a vzdělávání. K posílení vzájemné spolupráce pomohlo otevření honorárního konzulátu ČR v Abidjanu v listopadu 2018. Obě strany se shodly na významu zajištění regionální bezpečnosti, především v kontextu bezpečnostních výzev v zemích Sahelu, které sousedí s Pobřežím slonoviny.

Náměstek Tlapa dále jednal s ministrem zdravotnictví Eugène Aouélé Aka, kterému předal pozvání od českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k návštěvě ČR. Ivorijská strana má po úvodní misi zástupců českého zdravotnického sektoru v listopadu 2019 zájem o spolupráci s českými firmami na modernizaci zdravotnické infrastruktury. Konkrétně se hovořilo o možnosti výstavby regionálních klinik, přičemž ivorijský ministr ocenil kvalitu českého zdravotnictví.

Náměstek Tlapa rovněž diskutoval o dalších perspektivních oborech pro obchodní spolupráci s ministrem průmyslu a obchodu Souleymane Diarrassouba a výkonným ředitelem Generální konfederace firem Pobřeží slonoviny (CGECI, obchodní komora) Stéphane Aka Anguy. K prohloubení ekonomické spolupráce by mělo dále přispět uzavření dohody o zamezení dvojího zdanění, jejíž sjednávání právě probíhá.

Pobřeží slonoviny se od konce občanské války v letech 2010/11 těší ekonomickému růstu kolem 8% a přílivu zahraničních investorů. Kromě výše zmíněných sektorů patří mezi perspektivní obory pro české podniky také zemědělství s poptávkou po mechanizaci, hnojivech a ochranných postřicích, navazující zpracovatelská odvětví, petrochemický průmysl a hydroenergetika. Země je členem Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS), které představuje trh s 350 miliony obyvatel.

Galerie


Political consultations in Cote d´Ivoire 2020