ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  12.05.2020 00:00:00

Stavební povolení v Jihomoravském kraji v 1. čtvrtletí 2020

 

Stavební úřady v Jihomoravském kraji vydaly v 1. čtvrtletí letošního roku 2 154 stavebních povolení, oproti stejnému období roku 2019 tak bylo vydáno o 66 povolení více. Orientační hodnota letos povolených staveb poklesla o 13,4 % na 9,3 mld. a průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla 4,3 mil. .

Jihomoravském kraji bylo v lednu až březnu roku 2020 vydáno 2 154 stavebních povolení (SP). Meziroční nárůst tak činil 3,2 %. Mezi ostatními kraji je to druhý nejvyšší počet, nejvíce SP se vydalo ve Středočeském kraji (4 067) a naopak nejméně v kraji Karlovarském (536). Nárůst počtu vydaných SP oproti 1. čtvrtletí předchozího roku byl zaznamenán ve všech krajích kromě hlavního města Prahy, Ústeckého, OlomouckéhoMoravskoslezského kraje. Na republikovém celku vydaných SP se Jihomoravský kraj podílel 11,1 %.

Nejvíce stavebních povolení v Jihomoravském kraji bylo vydáno v okrese Brno-venkov (632), na krajském celku měl tak okres 29,3% podíl. Naopak nejméně jich bylo vydáno v okrese Hodonín, a to 167. Meziroční pokles v počtu vydaných SP v kraji byl zaznamenán u okresů BřeclavZnojmo (o 1,8 %, resp. o 20,6 % SP méně), v ostatních okresech došlo k nárůstu. Nejvíce počet SP vzrostl v okrese Blansko, kde bylo oproti lednu až březnu předchozího roku vydáno o 80 SP více, tj. o 42,6 %.

Graf Vydaná stavební povolení v Jihomoravském kraji podle čtvrtletí

Orientační hodnota staveb, na které byla v prvním čtvrtletí 2020kraji vydána SP, dosáhla částky 9,3 mld. . To je o 1,4 mld. méně než ve stejném období loňského roku, tedy o 13,4 %. Hodnota představuje přes desetinu hodnoty republikové a v mezikrajském porovnání je druhá nejvyšší. V čele žebříčku stojí, stejně jako u počtu vydaných SP, kraj Středočeský s hodnotou 12,1 mld. . Nejnižší orientační hodnotu staveb vykázal kraj Karlovarský (1,9 mld. ). V České republice se průměrná hodnota na jedno stavební povolení pohybovala od 2,8 mil. Jihočeském kraji po 14,5 mil. v Praze. V Jihomoravském kraji dosáhla 4,3 mil. , což je mezi ostatními kraji třetí nejvyšší částka.

kraji byla nejvyšší orientační hodnota staveb, na něž byla vydána SP, vykázána v okrese Brno-venkov, a to 2,5 mld. . To činí více než čtvrtinový podíl na krajském celku. Nejnižší hodnota ve výši 0,6 mld. byla zaznamenána v okrese Znojmo. Oproti loňskému 1. čtvrtletí vzrostla hodnota staveb nejvýrazněji v okrese Vyškov, a to o dvojnásobek. Naopak největší meziroční pokles byl zaznamenán v Brně-městě, kde se hodnota snížila téměř o polovinu. Průměrná hodnota na jedno stavební povolení se v kraji pohybovala od 1,9 mil. okrese Znojmo po 8,8 mil. okrese Vyškov.

Kontakt:

Ing. Veronika Dohnálková
Krajská správa ČSÚ v Brně
E-mail: veronika.dohnalkova@czso.cz
Tel.: 542 528 200

Přílohy

 

 

 

KOMENTÁŘ 

12. 5. 2020

Stavební povolení v Jihomoravském kraji v 1. čtvrtletí 2020

Stavební úřady v Jihomoravském kraji vydaly v 1. čtvrtletí letošního roku 2 154 stavebních povolení, oproti stejnému období roku 2019 tak bylo vydáno o 66 povolení více. Orientační hodnota letos povolených staveb poklesla o 13,4 % na 9,3 mld. Kč a průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla 4,3 mil. Kč.

 

V Jihomoravském kraji bylo v lednu až březnu roku 2020 vydáno 2 154 stavebních povolení (SP). Meziroční nárůst tak činil 3,2 %. Mezi ostatními kraji je to druhý nejvyšší počet, nejvíce SP se vydalo ve Středočeském kraji (4 067) a naopak nejméně v kraji Karlovarském (536). Nárůst počtu vydaných SP oproti 1. čtvrtletí předchozího roku byl zaznamenán ve všech krajích kromě hlavního města Prahy, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Na republikovém celku vydaných SP se Jihomoravský kraj podílel 11,1 %.

 

Nejvíce stavebních povolení v Jihomoravském kraji bylo vydáno v okrese Brno-venkov (632), na krajském celku měl tak okres 29,3% podíl. Naopak nejméně jich bylo vydáno v okrese Hodonín, a to 167. Meziroční pokles v počtu vydaných SP v kraji byl zaznamenán u okresů Břeclav a Znojmo (o 1,8 %, resp. o 20,6 % SP méně), v ostatních okresech došlo k nárůstu. Nejvíce počet SP vzrostl v okrese Blansko, kde bylo oproti lednu až březnu předchozího roku vydáno o 80 SP více, tj. o 42,6 %. 

 

Graf Vydaná stavební povolení v Jihomoravském kraji podle čtvrtletí

 

 

Orientační hodnota staveb, na které byla v prvním čtvrtletí 2020 v kraji vydána SP, dosáhla částky 9,3 mld. Kč. To je o 1,4 mld. Kč méně než ve stejném období loňského roku, tedy o 13,4 %. Hodnota představuje přes desetinu hodnoty republikové a v mezikrajském porovnání je druhá nejvyšší. V čele žebříčku stojí, stejně jako u počtu vydaných SP, kraj Středočeský s hodnotou 12,1 mld. Kč. Nejnižší orientační hodnotu staveb vykázal kraj Karlovarský (1,9 mld. Kč). V České republice se průměrná hodnota na jedno stavební povolení pohybovala od 2,8 mil. Kč v Jihočeském kraji po 14,5 mil. Kč v Praze. V Jihomoravském kraji dosáhla 4,3 mil. Kč, což je mezi ostatními kraji třetí nejvyšší částka. 

 

Krajská správa ČSÚ v Brně | Jezuitská 2 | 601 59 Brno

Informace o inflaci, HDP, obyvatelstvu, průměrných mzdách a mnohé další najdete na stránkách Českého statistického úřadu:

www.czso.cz  |  www.brno.czso.cz  |  tel.: 542 528 115, e-mail: infoservisbrno@czso.cz 1

 

 

KOMENTÁŘ 

V kraji byla nejvyšší orientační hodnota staveb, na něž byla vydána SP, vykázána v okrese Brno-venkov, a to 2,5 mld. Kč. To činí více než čtvrtinový podíl na krajském celku. Nejnižší hodnota ve výši 0,6 mld. Kč byla zaznamenána v okrese Znojmo. Oproti loňskému 1. čtvrtletí vzrostla hodnota staveb nejvýrazněji v okrese Vyškov, a to o dvojnásobek. Naopak největší meziroční pokles byl zaznamenán v Brně-městě, kde se hodnota snížila téměř o polovinu. Průměrná hodnota na jedno stavební povolení se v kraji pohybovala od 1,9 mil. Kč v okrese Znojmo po 8,8 mil. Kč v okrese Vyškov.

 

 

Kontakt:

Ing. Veronika Dohnálková Krajská správa ČSÚ v Brně e-mail: veronika.dohnalkova@czso.cz

tel.: 542 528 200

 

Související odkazy:

Veřejná databáze ČSÚ - Stavebnictví, byty

Stavebnictví - březen 2020

 

 

 

Krajská správa ČSÚ v Brně | Jezuitská 2 | 601 59 Brno

Informace o inflaci, HDP, obyvatelstvu, průměrných mzdách a mnohé další najdete na stránkách Českého statistického úřadu:

www.czso.cz  |  www.brno.czso.cz  |  tel.: 542 528 115, e-mail: infoservisbrno@czso.cz 2

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688