Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.05.2020 08:04:35

ČNB dnes opět sníží úrokové sazby. My sázíme na 50 bb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejším zklamání, které přinesly tuzemské maloobchodní tržby za březen, se pro dnešek obáváme výsledku průmyslu, stavebnictví a exportů za stejný měsíc. V reakci na paralyzovanou ekonomiku dnes ČNB doručí další stimul v podobě snížení úrokových sazeb; podle nás klesne 2týdenní repo sazba o 50 bb na 0,50 %. Propadů průmyslových výrob za březen se kromě Česka dočkáme i z Německa a Francie. Americký ekonomický kalendář přinese další vysoká čísla nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden.

Německý průmysl v březnu spadnul, francouzský ještě více

Společná evropská měna zůstává pod tlakem, americký dolar si drží silné pozice a profituje z postavení měny bezpečného přístavu. Zeleným bankovkám tak zatím neubližuje dramatický dopad nemoci covid-19 na temní ekonomiku, zejména trh práce. Obrovský nárůst nezaměstnaných dokumentují každotýdenní statistiky o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti (za minulý týden budou zveřejněny dnes), potvrdil ho včerejší ADP report a vše završí zítra kompletní statistiky z amerického trhu práce za duben. Podle nás hrozí, že nezaměstnanost vystřelí na 14,4 % z březnových 4,4 %, tržní konsensus činí dokonce 16 %. Společné evropské měně ekonomický kalendář příliš do noty nehraje. Po propadu německých podnikových objednávek za březen se obáváme, že dnes budeme zklamaní i z německé průmyslové výroby za třetí měsíc letošního roku. A ještě horší to zřejmě bylo v případě francouzského průmyslu.

Obchodníci s českou korunu se dnes příznivých zpráv zřejmě nedočkají. Hezké čtení nepřinesou ranní březnová data z reálné ekonomiky, odpoledne pak lze očekávat další uvolnění měnové politiky ze strany ČNB. V polovině března paralyzovaná ekonomika kvůli vládním opatřením v boji proti šíření nového koronaviru významně začala negativně ovlivňovat tuzemskou produkci a exporty; vidět budou zejména zavřené automobilky. Březnová průmyslová výroba tak zřejmě zaznamená dvouciferný propad. Postiženo bude i stavebnictví, kterému mimo jiné chyběli zahraniční pracovníci. Zavřené hranice srazily zahraničně obchodní výměnu, na samotné bilanci bychom to ale vidět neměli. Jak vidíme dnešní data, podrobněji popisujeme zde https://bit.ly/2zOuLDz. Ochromenou ekonomiku se dalším uvolněním měnových podmínek pokusí podpořit ČNB. Na svém dnešním řádném zasedání očekáváme snížení klíčové úrokové sazby o 50 bb na 0,50 %. Trh by nebyl překvapen ještě razantnějším snížením sazeb. Pro analytiky i obchodníky bude důležité i zveřejnění nové makroekonomické prognózy a implikované trajektorie úrokových sazeb. Z krátkodobějšího pohledu bude zajímavé sledovat, kam až by nová prognóza viděla snižovat úrokové sazby, ze střednědobé perspektivy zase bude zajímavé znát názor expertů ČNB na jejich normalizaci. Detailněji naše očekávání ohledně politiky ČNB popisujeme zde https://bit.ly/2KMBHDB.

Dolar drží silné pozice, koruna atakovala 27 CZK/EUR

Společné evropské měně se ani třetí pracovní den tohoto týdne nedařilo a euro tak včera pokračovalo v sestupném trendu. Vůči dolaru tak kurz spadl až k 1,078 USD/EUR. V průběhu americké seance euro přeci jen lehce korigovalo návratem nad 1,080 USD/EUR. Dolaru příliš neublížilo zveřejnění ADP reportu indikujícího, že v americkém soukromém sektoru zaniklo během dubna více než 20 milionů pracovních míst (podrobněji jsme tato data komentovali zde https://bit.ly/2W9i13p). Evropská data své měně včera příliš radosti neudělala. Německé podnikové objednávky trhy zklamaly dramatickým březnovým propadem; meziroční pokles o 16 % je nejhorší od globální recese roku 2009. Svým ekonomickým výhledem nepotěšila ani Evropská komise. Nepříznivé výhledy jsou především pro evropské turistické destinace (Řecko, Itálie, Španělsko), což jsou bohužel zároveň země potýkající se s největším státním zadlužením. Ve světle včerejšího rozhodnutí německého ústavního soudu a s otazníkem nad kvantitativním uvolňováním ze strany ECB (i když samotné evropské instituce problém nevidí), byla na trhu patrná zvýšená averze k riziku. Potěšující zprávou byla dnešní noční čísla z Číny. Tamní exporty v dubnu vzrostly o 8,2 % y/y, když trh se bál naopak poklesu o výrazných 14,1 % y/y.

Po téměř třech týdnech se včera česká koruna pokoušela dostat pod hladinu 27 CZK/EUR, když profitovala z globálního oslabování společné evropské měny. Výrazněji se ale pod tuto hladinu nedostala, naopak v závěru včerejší seance své dosavadní zisky korigovala oslabením nad 27,10 CZK/EUR. Ranní statistika březnových maloobchodních tržeb přinesla velké zklamání. Data ukázala, jak byl ve druhé polovině března maloobchodní trh paralyzován uzavřením většiny obchodů. Pandemie covid-19 a vládní restrikce v maloobchodě se nejvíce podepsaly na propadu prodejů oděvů a obuvi a v podstatě veškerého zboží, které nějak souvisí s trávením volného času. Silně se snížil i prodej výpočetní techniky a výrobků pro domácnost. Dle očekávání výraznějšího meziročního růstu dosáhl prodej farmaceutického zboží. Zavření kamenných obchodů nahrálo zásilkovým prodejům přes internet. Podobněji jsme situaci v maloobchodě sledovali zde https://bit.ly/2WprUZm.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St   9:00  Konjunkturální průzkumy - duben 2024 ČSÚ (ČSÚ)
St   8:56  Ranní okénko - PMI data optimismus nedodala Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688