Akcenta (AKCENTA CZ)
Měny-forex  |  05.05.2020 09:08:47

Vývoj na devizovém trhu – ranní zprávy 05.05.2020

Klíčové události

  • ČR: Index PMI ve výrobním sektoru v dubnu poklesl na 35,1 z březnových 41,3 bodu. Schodek státního rozpočtu se v dubnu prohloubil na 93,8 mld. korun z březnových 44,7 mld. korun.
  • Eurozóna: Index PMI ve výrobním sektoru v dubnu poklesl na 33,4 z březnových 44,5 bodu. Index důvěry investorů Sentix v květnu mírně vzrostl na -41,8 z dubnových -42,9 bodu.
  • Německo: Index PMI ve výrobním sektoru v dubnu poklesl na 34,5 z březnových 45,4 bodu.
  • Polsko: Index PMI ve výrobním sektoru v dubnu poklesl na 31,9 z březnových 42,4 bodu.
  • USA: Průmyslové objednávky v březnu poklesly o 10,3 % m/m.

Vývoj na devizovém trhu

  • EURCZK: Koruna vůči euru na úvod nového týdne posílila a během pondělního odpoledne se pohybovala převážně na horní straně hladiny 27,10 CZK/EUR. Tento týden je bohatý na domácí makroekonomické statistiky a události, když v nadcházejících dnech budou zveřejněna první tvrdá čísla za březen a zkrácený pracovní týden ve čtvrtek odpoledne vyvrcholí zasedáním bankovní rady České národní banky. Čerstvá domácí čísla však již byla zveřejněna včera, a to například v podobě dubnového indexu PMI – pokles na 35,1 bodu (11leté minimum) a nejprudší meziměsíční tempo poklesu indexu za 20letou historii měření! Paradoxem je, že dubnovou hodnotu PMI lze vzhledem k paralýze domácí a evropské ekonomiky hodnotit vlastně ještě celkem pozitivně v tom smyslu, že se čekal ještě výraznější pokles a že nálada v okolních zemích včetně Německa propadla ještě významněji. Opticky PMI v dubnu vylepšily delší dodavatelské lhůty (podobně tomu bylo i v březnu). Při pohledu na dramatický pokles objemů výroby, padající nové zakázky a rychlý pokles zaměstnanosti se však optimismus rychle vytrácí. V nadcházejících měsících sice v tomto směru dojde k oživení, avšak na návrat na „předkoronavirové“ hodnoty si budeme muset počkat. Nejistota mezi firmami bude převládat i po ukončení karanténní uzávěry, když současné omezení na straně nabídky vystřídá slabost na straně poptávky.
  • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna na úvod nového týdne mírně posílila, když převažovaly obchody v rozmezí 24,77 – 24,90 CZK/USD. Zisky si koruna připsala i vůči polskému zlotému a vydala se směrem k hladině 5,90 CZK/PLN.
  • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se v pondělí maďarský forint vůči euru pohyboval v rozmezí 352,5 – 354,5 HUF/EUR. Polský zlotý oslabil až na úroveň 4,57 PLN/EUR.
  • EURUSD: Na hlavním měnovém páru v pondělí euro vůči dolaru oslabovalo a ke konci odpoledne se nacházelo těsně nad hladinou 1,09 USD/EUR. PMI ve výrobním sektoru v eurozóně byl finálně potvrzen na hodnotě 33,4 bodu – nejslabší hodnota v dosavadní historii měření.

Očekávaná data a události

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688