Armáda podporuje chytrou karanténu svým know-how a specialisty

Chytrá karanténa byla od samého začátku prezentována jako projekt vedený náměstkem ministerstva zdravotnictví profesorem Romanem Prymulou a řízený armádou. Proč právě armádou? Jde možná na první pohled o netradiční, ale logické řešení. Armáda je centrálně řízená, má nastavený funkční systém velení a řízení, který je prověřen v krizových situacích a dá se snadno aplikovat v koordinaci s jinými organizacemi, které jej mohou adoptovat. A o to právě jde, zavést v co nejkratší době efektivní řízení sil a distribuci materiálu. Hlavně se jedná o rychlé předávaní informací mezi krajskými hygienickými stanicemi, laboratořemi, zdravotníky a hasiči.

Armáda poskytla chytré karanténě své prostory v pražské Ruzyni. Zde je zázemí pro zhruba 90členný tým centrálního řídícího týmu. Ten je složený především z vojáků, dále policistů, hasičů a také zdravotních specialistů a analytiků. Všichni společně vytváří systém, který poté, co bude plně zaveden ve všech krajích, významně zrychlí celý chod vyrozumění a uvádění lidí do karantén, jejich testování, úkolování odběrových a dezinfekčních týmů, laboratoří a distribuci zdravotních pomůcek nebo testů. Tak, aby v následujících týdnech nakažení koronavirem mohli být co nejrychleji izolováni od zdravých a společnost se mohla vrátit k běžnému životu.

Kromě nastavení systému, Armáda České republiky také poskytuje své lidi a techniku. Až tři sta vojáků je vyčleněno k posílení mobilních odběrových týmů ve všech krajích, dále krajských hygienických stanic, které pracují s maximálním nasazením už mnoho týdnů a zároveň za pochodu digitalizují své postupy. Na jejich podporu je proškoleno 150 studentů fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Dále armáda vyčlenila své chemiky s třemi dezinfekční týmy k posílení Hasičského záchranného sboru v Liberci, Olomouci a Bechyni. Chemici jsou určeni k dezinfikování terénu, větších prostor, ale také osob.

Spuštění projektu chytré karantény předcházelo pilotní testování v Jihomoravském kraji. Centrální řídící tým tak dokázal v uplynulých týdnech doladit všechny systémové nedostatky tak, aby se projekt celorepublikově spustil začátkem května.

Za 12 hodin více než 200 odebraných vzorků

V rámci chytré karantény jsou nasazeni také příslušníci 74. mechanizovaného praporu. Zdravotník (všeobecná sestra) a řidič působí při Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlínském kraji. Jejich úkolem je odběr biologického materiálu na přítomnost viru SARS CoV-2 u pacientů, kteří jsou doporučeni krajskou hygienickou stanicí nebo praktickým lékařem. Na vyžádání vyjíždějí k pacientům, kteří nejsou schopni se dostavit osobně.

Odběr se provádí stěrem z noso/orohltanu pomocí sterilní odběrové sady. Zdravotníci jsou chráněni respirátorem nebo ochrannou maskou OM90, obličejovým štítem, ochranným oděvem a dvěma páry jednorázových rukavic. Na odběrovém místě působí zpravidla dva týmy. První tvoří příslušníci 74. mechanizovaného praporu, druhý zdravotníci místní nemocnice. Během 12 hodinové směny se odebere více než 200 vzorků. O výsledku testů jsou lidé vyrozuměni formou sms od krajské hygienické stanice zpravidla do 48 hodin. Odběrovou činnost řídí Zdravotnická záchranná služba Zlín.

Podle nadrotmistra Lukáše Slejšky je práce pro chytrou karanténu extrémně náročná. „Je velice důležité pracovat asepticky, aby se odebraný materiál neznehodnotil a za přísných protiepidemických podmínek. V horkých dnech musíme často pít a zdánlivě banální procedura se stává náročnou, neboť musíme postupovat tak, abychom se nenakazili. Pravidelná výměna rukavic a postřiky dezinfekcí jsou nezbytné. Často posloucháme příběhy potenciálně nakažených. Svěřují se, že mají v rodině nemocné, kteří jsou již připojeni na ventilátor a mají strach jak o sebe, tak o své blízké. Náročné jsou také odběry u batolat a mladších dětí: často si zakrývají ústa, pláčou a nespolupracují. V těchto případech nám musí pomáhat rodiče.“

]]>
Zařazenost 22.04.2020 02:04:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/armada-podporuje-chytrou-karantenu-svym-know-how-a-specialis...

Související témata

Know how | Chytré telefony

Zprávy a clánky ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V