Úvodní stránka

MPO vyhlašuje pod programem podpory Vysokorychlostní internet výzvu na aktivitu Vznik a rozvoj digitálních technických map krajů (DTM)

Publikováno:
16.4.2020
Autor:
61430

Digitální technické mapy jednotlivých krajů, budou sloužit k systematické a jednotné správě přesných geografických dat o umístění sítí elektronických komunikací a dalších infrastrukturních sítí. Budou poskytovat informace o technické infrastruktuře orgánům veřejné moci, vlastníkům nemovitostí, investorům a celé veřejnosti. Tyto informace jsou zapotřebí především pro územně plánovací činnost a pro vedení územního a stavebního řízení podle stavebního zákona. Současně podpoří efektivnější fungování jednotného informačního místa, zřízeného podle zákona o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací.


„Vznik digitální technické mapy usnadní a sníží náklady na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací sdílením existující fyzické infrastruktury a lepší koordinací stavebních prací při budování nové NGA infrastruktury,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Délka stavebního řízení a neznalost přesné polohy technické infrastruktury jsou velkou překážkou při budování liniových staveb. Pokrytí celého území ČR digitálními technickými mapami je důležitým předpokladem pro zjednodušení a zrychlení přípravy staveb a součástí řešení pro zrychlení stavebních řízení.

 „Pokrytí území ČR digitálními technickými mapami je důležitým předpokladem pro zrychlení přípravy staveb a součástí řešení pro zrychlení stavebních řízení,“ dodává náměstek ministra Marian Piecha.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pořádá pro kraje v rámci této aktivity řadu seminářů a pracovních skupin.

 

Výzva je na webu MPO zveřejněna zde.