Inflace a jiné méně důležité věci za časů pandemie

Inflace. V dobách bez pandemie jedno z hlavních čísel. Teď kvůli koronaviru trochu stranou. Český statistický úřad včera zveřejnil údaje o za březen. Cenová hladina meziročně o rostla o 3,4 procenta a oproti únoru klesla. "Zveřejněná data zatím jen částečně odrážejí dramatickou změnu ekonomické situace vlivem koronavirové pandemie a souvisejících opatření proti šíření nákazy," uvedl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Jak čísla hodnotí ekonomové?

"Hodnotu inflace je nyní potřeba interpretovat velmi opatrně a moc se na ni nesoustředit. V současné chvíli má jen malý význam pro cokoliv. Mnohem důležitější informace jsou nyní data z průmyslu, maloobchodu a z trhu práce," poznamenal ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés.

Současná situace podle něj vede k otázce, co přesně inflace teď měří a jak je informativní o nákladech domácností či pro tvorbu měnové politiky. "Jaké byly v březnu ceny v kadeřnictví, v letecké dopravě? A co oblast restaurací? Je krabička na jídlo, bez které dnes jídlo z restaurace nekoupíte, součást ceny jídla? A když vymyslíme ceny, tak jaké jim přiřadit váhy. Budeme předpokládat že utrácíme ze svých rozpočtů za kadeřníka stejně jako minulý rok?"

Podle hlavního ekonoma ING Bank pro ČR Jakuba Seidlera jde v tuto chvíli při rozhodování ČNB inflace mírně stranou. Dokud by tuzemské ekonomice nehrozila deflace, či naopak výrazné skokové zvýšení inflace, bude ČNB konat spíše v souvislosti s omezením negativních dopadů koronaviru na tuzemskou ekonomiku než z titulu jemného cílování inflace. "Prozatím předpokládáme, že na svém květnovém měnovém jednání ČNB své úrokové sazby dále mírně sníží, ačkoli se prozatím nedomníváme, že by sazby v příštích měsících směřovaly zcela na nulu jako v případě Fedu," míní Seidler.

Také podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumberského není výsledek inflace tentokrát pro ČNB až tak podstatný jako v klidnějších dobách. Další kroky její politiky se budou spíš odvíjet od délky a hloubky restriktivních opatření vlády a jejich předpokládaných dopadů na ekonomický růst.

Vývoj inflace v letošním roce se bude podle ekonoma České spořitelny Jiřího Polanského odvíjet od délky trvání krize. "Vzhledem k extrémním nejistotám pracujeme aktuálně pracujeme se třemi scénáři: Rychlé oživení, oživení za tři měsíce a oživení za šest měsíců," uvedl Polanský. Dodal, že z hlediska ČNB se po úterních datech nic zásadního nezměnilo. Aktuálně vysoká inflace je dána minulými faktory; ČNB ale cíluje inflaci za 12 měsíců dopředu a v té době by již měla být inflace z důvodu současné krize pod inflačním cílem. "Proto i nadále čekáme, že ČNB může přidat další uvolnění měnové politiky – pokles sazeb a rozběhnutí kvantitativního uvolňování," konstatoval Polanský.

ČNB: Inflace v březnu 2020 mírně pod prognózou a nadále nad horní hranou tolerančního pásma cíle

Ředitelka investičního P2P trhu Bondster Jana Mücková se domnívá, že je dobře, že inflace zklidňuje svůj růst. Poslední, co by česká ekonomika v tuto chvíli potřebovala, by byl vysoký růst cen. "Kvůli pozastavení naší ekonomiky pravděpodobně k dalšímu růstu cen nedojde. Spíše naopak. Letos bychom už s vyšší inflací neměli mít problémy," dodala.

Podle odhadů Raiffeisenbank by se růst spotřebitelských cen měl na konci letošního roku dostat mírně pod dvouprocentní cíl ČNB. "Výhled na další období pak závisí především na tom, jak dlouho budou v platnosti restriktivní opatření. Pokud by trvala jen do konce dubna, jak počítáme v našem základním scénáři, a následně by se ekonomika začala navracet zpět k původním úrovním, ČNB by nejspíš k dalšímu snížení úrokových sazeb už nepřistoupila a ponechala by je na stávající úrovni 1,00 %," naznačil analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

Ekonom Komerční banky Michal Brožka uvedl, že velkou neznámou je stupeň narušení odběratelsko-dodavatelských vztahů a jejich dopad na ceny. "Ve druhé polovině roku dle naší prognózy jasně převáží silný propad poptávky, jinými slovy pandemický šok bude stahovat inflaci dolů. Na přelomu roku by se inflace mohla nacházet pod dvouprocentním cílem ČNB," dodal.

Výhled pro dnešní den

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,0959 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 99,05 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0912 do 1,1013 EURUSD.*

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 26,84 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 26,72 až 27,00 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 24,29 až 24,72 USDCZK.*

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.


Zařazenost 15.04.2020 08:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/a/SbF5D
Přílohy
KategorieTrhy Měny
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.