Koronavirus: Vyslání zdravotnických týmů EU do Itálie

©EC Audiovisual Service

Prostřednictvím mechanismu civilní ochrany Unie je do italského Milána a Bergama v těchto chvílích vypravován tým evropských lékařů a zdravotních sester z Rumunska a Norska, aby italským zdravotníkům na místě pomáhali v boji proti koronaviru.

07/04/2020

Prostřednictvím téhož mechanismu nabídlo pomoc také Rakousko, které Itálii předalo více než tři tisíce litrů dezinfekčních prostředků. Komise bude tuto evropskou pomoc koordinovat a spolufinancovat.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová k tomu uvedla: „Zdravotní sestry a lékaři, kteří opustili své domovy, aby mohli pomáhat svým kolegům v jiných členských státech, představují skutečnou tvář evropské solidarity. Celá Evropa je na vás hrdá. Komise dělá vše, co je v jejích silách, aby Itálii a všem členským státům EU v současném období velké nouze pomohla.“

Komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič prohlásil: „Děkuji Rumunsku, Norsku a Rakousku za to, že Itálii přichází na pomoc v době, která je velmi obtížná pro celý kontinent. Je to příklad evropské solidarity z praxe. Středisko EU pro koordinaci odezvy na mimořádné události pracuje nepřetržitě 24/7, aby ve spolupráci se všemi členskými státy zvládlo směřovat pomoc tam, kde je to nejvíce zapotřebí.“

Itálie také aktivovala satelitní systém EU Copernicus, aby mapovala zdravotnická zařízení a veřejné prostory během nouzové situace vyvolané koronavirovou nákazou.

Včera do Itálie rovněž dorazila zásilka osobních ochranných prostředků, kterou koordinovalo středisko EU pro koordinaci odezvy na mimořádné události. Další ochranné prostředky, jako roušky, jednorázové kombinézy a plicní ventilátory, obdržela Itálie i od několika členských států EU. Kromě toho převzalo několik členských států EU do nemocnic ve svých zemích italské pacienty.

Souvislosti 

Část norského zdravotnického týmu již byla prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU, jehož je Norsko plnoprávným členem, nasazena v prosinci minulého roku na Samoi v boji proti šíření spalniček.

Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události (ERCC) je ústřední složkou mechanismu civilní ochrany EU. Koordinuje poskytování pomoci zemím postiženým katastrofou například formou dodávek materiální pomoci, poskytnutí know-how, vyslání týmů civilní ochrany a zajištění specializovaného vybavení. Středisko zajišťuje rychlé nasazení mimořádné podpory a funguje jako koordinátor mezi všemi členskými státy EU a šesti dalšími zúčastněnými státy, postiženou zemí, odborníky na civilní ochranu a humanitárními pracovníky.

Další informace 

Informativní přehled: Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události

Informativní přehled: Mechanismus civilní ochrany EU


Zařazenoút 14.04.2020 13:04:38
Vydáno
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200407_romanian_doctors_cs

Související témata

Italské dluhopisy | Itálie

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.