TNBiz (TN.cz)
Investice  |  14.04.2020 08:49:38

Vláda chce otevřít další obchody. Bude záležet na rozloze, míní Havlíček


Které obchody otevřou a které ještě zůstanou zavřené. To plánuje vláda zveřejnit po úterním jednání. Mají se otevřít ve třech vlnách, rozhodovat prý bude velikost obchodu, nikoli sortiment. Podle ministra zdravotnictví by jich do měsíce mohla otevřít většina.

Který obchod bude na kterém seznamu, řešili ministři průmyslu, zdravotnictví, premiér a epidemiologové celý víkend. Konkrétnější ale nikdo ze zúčastněných nebyl. Ministr průmyslu jen avizoval, že zhruba 50 tisíc maloobchodů se otevře postupně ve třech, maximálně čtyřech vlnách, se sedmi až desetidenními odstupy.

“Ty scénáře dolaďujeme, na tom hlavním jsme už ve shodě. Stále tam upravujeme jednotlivé segmenty podnikání, do jaké míry jsou nebezpečné – jak je dokážeme odizolovat, jestli tam dochází k přímému kontaktu,“ řekl ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Už dříve Havlíček řekl, že u dalších otevřených obchodů nebude rozhodovat sortiment, ale prodejní plocha. I sám ministr uznal, že předchozí rozvolnění nebylo spravedlivé. “Byly otevřeny supermarkety, hypermarkety, které nemají jen potraviny, ale mají i elektro nebo textil. Teď firmy, které mají jen elektro, nebo textil, jsou nešťastné, vidí, jak funguje konkurence,“ doplnil Havlíček.

Opozice se podivovala nad tím, podle jakého klíče se otevřely zrovna hobbymarkety, na jejichž parkovištích pak bylo před velikonočními svátky auto na autě, i nad vysvětlením ministra Havlíčka, že výjimku dostaly, protože mají vysoké stropy a jsou provzdušněné.

“Pan ministr Havlíček přichází s průlomovou teorií, že viry jsou lehčí než vzduch a stoupají vzhůru. To bude když ne na Nobelovku, tak na státní vyznamenání,“ komentoval předseda poslaneckého klubu Top 09 Miroslav Kalousek.

“Důležitým klíčem by mělo být, jak se v nich dá zvládnout zajistit všechna ta opatření,“ navrhl místopředseda ODS Martin Kupka.

“Obecně je důležité také dát obchodům čas na přípravu, aby mohly nakoupit stojany na dezinfekci a podobně,“ sdělil ekonom Tomáš Prouza.

Obchody, které budou moci otevřít, se to podle ministra Havlíčka dozví s několikadenním předstihem. Pak budou muset dodržovat přísnější hygienická opatření než před tím.

Doporučené je měření teploty zaměstnancům, samozřejmostí pak vstup do prodejny pouze s rouškou, dezinfekce a rukavice u vchodu, dvoumetrové rozestupy a ostraha, která na dodržování pravidel bude dohlížet. Ministr zdravotnictví avizoval, že ještě několik týdnů nebude možné si například oblečení zkoušet.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688