TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  26.03.2020 16:33:11

Manuál pro OSVČ: Na co všechno máte nárok a jak žádat o ošetřovné?

Na podporu živnostníků a podnikatelů přijala vláda řadu programů. Všem, které negativně ovlivnila vládní nařízení, chce stát vyplácet 15 tisíc korun měsíčně, OSVČ mají také nově nárok na ošetřovné. Připravili jsme přehled opatření, která se živnostníků dotknou.

Finanční příspěvek pro OSVČ alias "ošetřovné"

O dávku ošetřovného budou nově moci žádat i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), a to po celou dobu nouzového stavu. Rodiče, kteří se starají o děti ve věku do 13 let, dostanou za každý den příspěvek ve výši 424 korun. Původně se mělo pobírat jen na dítě od šesti let, nyní není spodní hranice stanovena.

Příspěvek půjde pouze podnikatelům, jejichž manžel či manželka nečerpá na dítě klasické ošetřovné. To musí doložit čestným prohlášením, které spolu s vyplněným formulářem doručí místně příslušnému živnostenskému úřadu. Na vyplácení dohlíží ministerstvo průmyslu a obchodu.

Žádat o finanční příspěvek by mělo jít i elektronicky. Zatím ale není jisté, kdy přesně se žádosti spustí.

Odpuštění odvodů na důchodové pojištění

Živnostníci nemusí za období od března do srpna platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. I přesto se jim bude tato doba započítávat pro důchodové nároky. Jediným odvodem tak zůstává dobrovolná platba nemocenského pojištění, které ale většina OSVČ nemá.

O odpuštění odvodů nemusíte nikde žádat, změna platí automaticky a týká se OSVČ s hlavní i vedlejší výdělečnou činností. Pokud odvádíte vyšší než minimální zálohy, doplatíte rozdíl ve vyúčtování příští rok. Pokud už jste za březen zálohu poslali, máte předplaceno na září.

Příspěvek 15 tisíc měsíčně

Tato pomoc se týká podnikatelů, kterým vláda uzavřela provozovny nebo jim znemožnila podnikat. Měli by sem tedy spadat majitelé restaurací nebo třeba kosmetičky. Poškození živnostníci budou měsíčně dostávat 15 tisíc korun. Částka bude osvobozena od daně, vyplácena bude tedy celá.

Další podrobnosti zatím ministryně financí Alena Schillerová neuvedla. Legislativu její resort teprve připravuje, představit ji chce na pondělní schůzi vlády a následně schválit v režimu legislativní nouze. Částku by pak měly vyplácet finanční úřady.

Bezúročné půjčky

O bezúročné půjčky s ročním odkladem splátek byl takový zájem, že se program vyčerpal během necelého týdne. Ministerstvo průmyslu a obchodu ho proto obnovilo, alokace je znovu pět miliard korun. Půjčky začínají na 10 tisících a končí na 15 milionech korun.

Tentokrát jde o úvěry od komerčních bank, za které se zaručí stát prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMRZB). Konkrétní parametry chce ministerstvo zveřejnit v následujících týdnech, program by mohl být zahájen během dvou týdnů. 

Kurzarbeit

Zjednodušeně řečeno jde o finanční kompenzaci pro zaměstnavatele, kterým současná situace komplikuje výkon práce - ať už proto, že jejich zaměstnanci museli zůstat v karanténě nebo doma s dětmi, anebo proto, že lidé nemají zájem o jejich výrobky či služby. Firma ale musí vždy dokázat spojitost s nákazou koronavirem nebo vládním opatřením.

Za zaměstnavatele by pak například náhradu mzdy zaměstnanci, který má nařízenou karanténu, platil v podstatě stát. O refundaci bude možné žádat vždy po skončení vykazovaného období. Za březen by to tedy mělo jít už v dubnu. Další podrobnosti a podmínky najdete na webu ministerstva práce a sociálních věcí.

Liberační balíček

Tato opatření připravilo ministerstvo financí. Podnikatelům by měl stát prominout červnové zálohy na daň z příjmu, balíček zavádí také zpětné působení daňové ztráty a měl by posunout termín pro podání daňového přiznání za nabytí nemovitosti do konce srpna.

Přehledně to na twitteru shrnula ministryně financí Alena Schillerová:


Odklad EET

Elektronická evidence tržeb se v podstatě na několik měsíců pozastaví. Znovu platit by měla až tři měsíce po ukončení nouzového stavu. Nikdo tak nebude kontrolovat, zda podnikatelé své tržby evidují a finanční úřady budou mít spíše poradní funkci.

Na stejnou dobu se také odsune spuštění závěrečné fáze EET, které mělo nastat v květnu. Třetí a čtvrtá vlna EET se má týkat lékařů, kadeřnic, dělníků nebo třeba automechaniků.

Podpora zemědělců

Ministerstvo zemědělství připravilo pomoc pro zemědělce, které postihla koronavirová epidemie. Dotační programy by podle resortu měly běžet dál bez omezení. Díky této podpoře bude také možné přijmout odklad splátek u komerčních úvěrů poskytnutých Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem či poskytnout garantovanou podporu i na provozní financování. 

Další podpůrné programy

Vláda připravila nebo připravuje celou řadu dalších, často drobných podpůrných opatření - například zrušení poplatků za datové zprávy nebo bezplatné exportní poradenství. Seznam těch dalších naleznete na průběžně aktualizovaných webových stránkách ministerstva průmyslu a obchodu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688