Zákeřný virus útočí i na peněženky. Jistotu představují zlato a drahé kovy

S šířením pandemie koronaviru roste nejistota na světových i českých trzích. Schodek českého rozpočtu se zřejmě propadne na několik stovek miliard. V období nestability se ale velmi daří zlatu i jiným drahým kovům, které patří mezi poměrně jisté investice a dobrý způsob, jak zajistit sebe i svou rodinu.

Spolu s 11. zářím 2001 a finanční krizí roku 2008 patří pandemie koronaviru podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mezi tři největší ekonomické, finanční a společenské otřesy 21. století. České ministerstvo financí už přehodnotilo rozpočet na rok 2020 a schodek je naplánovaný na 200 miliard korun.


V časech neočekávaných změn s velkým dopadem na všechny sociální sféry se lidé zabývají také myšlenkou, jak zajistí sebe a hlavně své blízké. Mnozí z nich se tak obrací k jistotě, jakou představují drahé kovy, a to především zlato.


Zlato a další drahé kovy patří k oblíbeným způsobům, jak uložit svůj majetek, už tisíce let. Ročně se ve světě vytěží asi 2200 tun zlata ve více než 50 zemích světa. Výhodou je jednoduchá skladnost a přenosnost a také se ceny drahých kovů obejdou bez přílišných výkyvů. Kilogram zlata se vejde do krychle o hraně 3,75 centimetru.

 

 

Zlato nebo stříbro se dá sehnat buď v podobě slitků, ale také jako oficiálně vydané emise mincí s nominální hodnotou, která ale může s časem růst. V současnosti vyjde gram zlata na asi 42,7 dolaru, což je podle aktuálního kurzu asi 1097 korun. Ceny zlata se ale obvykle udávají za trojskou unci, tedy 31,103 gramů. Vzhledem k omezené celosvětové zásobě zlata se dá očekávat, že cena zlata poroste, nejvíce se mu daří v obdobích nestability.


V České republice vychází pravidelné emise zlatých a stříbrných mincí. Jedním z eminentů je Česká mincovna. Vedle výroby pro potřebu státu každoročně připravuje také vlastní emisní plán. “Pamětní ražby připomínají důležitá výročí a vzdávají hold významným osobnostem. Investiční ražby nabízejí uchování a zhodnocení finančních prostředků. Svou vlastní minci či medaili si můžete nechat vyrazit i vy,“ uvádí.


Kromě toho nabízí například i možnost spoření ve zlatě – Zlaté spoření. Jde vlastně o postupný nákup zlatých mincí nebo slitků. Toto spoření má roční bonus až 4,7 procenta z aktuálního zůstatku.

 

Česko kvůli koronaviru podle ekonomů čekají špatné časy. Podívejte se na reportáž televize Nova:
 


Zařazenost 25.03.2020 13:03:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/zakerny-virus-utoci-i-na-penezenky-jistotu-predstavuji-zlato-a-drahe-kovy.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V