Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump zakázal cestování z Evropy do USA

Trump zakázal cestování z Evropy do USA

12.03.2020 8:14
Autor: ČTK

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek ohlásil 30denní zákaz veškerých cest do Spojených států z Evropy, s výjimkou Británie. Omezení, které má zpomalit šíření nového koronaviru v USA, bude platit od páteční půlnoci. Vztahuje se na 26 evropských zemí včetně České republiky a podle agentury Reuters se netýká amerických občanů a jejich nejbližších příbuzných a trvale usazených osob v USA. Prezident rovněž slíbil možnost odkladu podání daňového přiznání o tři měsíce pro některé firmy a jednotlivce. Americké ministerstvo zahraničí později všechny americké občany vyzvalo, aby zvážili cesty do zahraničí. K šíření nákazy by se měla dnes vyjádřit Světová zdravotnická organizace, která ve středu infekci označila za pandemii. Ve svém televizním vystoupení by se k situaci měl vyjádřit i francouzský prezident Emmanuel Macron. Francie v hlásí 48 mrtvých a 2281 nakažených.

"Toto je v moderních dějinách nejsmělejší a nejkomplexnější úsilí vyvíjené tváří v tvář cizímu viru," prohlásil Trump, když nová opatření oznamoval v hlavním vysílacím čase z Oválné pracovny Bílého domu v projevu k národu. Obvinil v něm Evropskou unii, že nekoná dostatečně rychle proti "cizímu viru". Shluky nákazy v USA podle něj "rozeseli" cestující z Evropy.

"Učinili jsme životy zachraňující krok včasným konáním vůči Číně," prohlásil Trump. "Nyní musíme konat stejně vůči Evropě," obhajoval americký prezident cestovní restrikce. Trump řekl, že omezení se nebude vztahovat na Británii a že Spojené státy budou situaci sledovat, aby mohly případně cestování obnovit dříve.

Po počátečních nejasnostech Trump na twitteru upřesnil, že omezení se netýká importu zboží z Evropy. "Restrikce zastaví lidi, ne zboží," zdůraznil.

Třicetiletá obyvatelka Washingtonu Michelle Cravezová, která je nyní v Praze na návštěvě bratra, si podle Reuters rychle přeobjednala letenku do USA na pátek, ačkoli chtěla odletět až příští týden. "Brzy se stalo zjevným, že poptávka žene ceny nahoru a sedadla rychle mizela," uvedla v písemné konverzaci s Reuters. "Brzy poté jsme zjistili, že rozhodnutí se asi nevztahuje na občany. Ale když se všechno tak mění, kdo ví, zda se lety nezačnou rušit. Rozhodli jsme se spolknout hořkou pilulku a zarezervovat nový itinerář, který nás dostane domů před nejzazším termínem," popsala situaci Cravezová.

Evropa podle Trumpa promeškala přijetí stejných opatření jako USA, pokud jde o omezení cest z Číny a dalších ohnisek krize. "My jsme v USA zaznamenali dramaticky méně případů viru než nyní v Evropě," prohlásil šéf Bílého domu, aniž by se zmínil o tom, že v USA bylo na vir Sars-CoV-2 testováno poměrně málo lidí.

V USA dosud na onemocnění COVID-19 zemřelo 37 lidí a nakažených je podle statistiky univerzity v Baltimore více než 1100. Agentura DPA však upozorňuje, že skutečný počet by mohl být mnohem vyšší, protože podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bylo dosud v celých Spojených státech podrobeno testům přes 11.000 lidí.

Trump už na konci ledna zakázal vstup do USA zahraničním cestujícím, kteří během předchozích 14 dnů byli v Číně.

Trump ve středečním proslovu dále oznámil nespecifikovanou finanční úlevu pracovníkům, kteří onemocní, budou dáni do karantény nebo se budou muset kvůli koronaviru starat o druhé.

Kromě odkladu daňového přiznání přislíbil Trump nízko úročené půjčky zasaženým firmám. Zopakoval dále výzvu Kongresu, aby schválil snížení daně z příjmu v zájmu povzbuzení ekonomiky.

"Toto není finanční krize," zdůraznil. "Toto je jen dočasný časový okamžik, který překonáme společně jako země a jako svět," ujistil Trump. Virus podle něj nemá žádnou šanci. Americkou ekonomiku a zdravotní systém označil za nejlepší na světě.

"Nacházíme se v kritické fázi boje proti koronaviru," zdůraznil Trump. "Vir proti nám nebude mít žádnou šanci," dodal "Žádná země není lépe připravená a odolnější než Spojené státy," prohlásil prezident a vyzval k jednotě národa a k tomu, aby se z nynější krize nedělalo politikum v probíhající kampani před podzimními prezidentskými volbami.

Bílý dům později oznámil, že Trump z preventivních důvodů ruší plánovanou účast na akcích na konci týdne ve státech Colorado a Nevada.

Na epidemii reagují místními opatřeními i jednotlivá města v USA. V New Yorku, v Bostonu, San Francisku, Philadelphii, Pittsburghu či Chicagu se například neuskuteční tradiční průvody na oslavu irského svátku svatého Patrika. V samotném Washingtonu byla turistům do konce března uzavřena budova Kapitolu, sídla parlamentu, kterou ročně navštíví na tři miliony lidí.

Ke koronaviru se vyjádři Macron i WHO

V celém světě i nadále přibývá nakažených i mrtvých v souvislosti s novým typem koronaviru. K šíření nákazy by se měla dnes vyjádřit Světová zdravotnická organizace (WHO), která ve středu infekci označila za pandemii. Rovněž by měla informovat o stavu šíření nákazy ve východním Středomoří včetně nových informací z Íránu, Bahrajnu a Kuvajtu. Írán je co do nákazy nejpostiženější z blízkovýchodních zemí a světově je po Číně, Jižní Koreji a Itálii čtvrtý.

V nejvíce zasažené evropské zemi Itálii se dál zpřísňují opatření proti šíření nákazy a začíná platit mimo jiné uzavření obchodů s výjimkou potravinářských a lékáren.

Podle bilance Světové zdravotnické organizace je nyní po celém světě přes 118.000 nakažených ve 114 zemích (jiné statistiky uvádí více než 125.000 nakažených), nejméně 4292 pacientů nemoci COVID-19 podlehlo.

K šíření koronaviru by se měl večer ve svém televizním vystoupení vyjádřit i francouzský prezident Emmanuel Macron. Francie v souvislosti s koronavirem hlásí 48 mrtvých a 2281 nakažených.

Salvador kvůli viru cizincům zakázal vstup na své území

Salvador či Panama kvůli koronaviru uzavřou na všechny školy. Informovala o tom v noci na dnešek agentura Reuters. Salvador navíc na 21 dní zakáže vstup na své území všem cizincům a zakáže masové akce, oznámil ve středu prezident země Nayib Bukele.

Salvador přijal proti šíření koronaviru velmi rázná opatření, ačkoli země zatím nemá žádný potvrzený případ infekce. Školy mají zůstat zavřené tři týdny. Podobná opatření ve středu přijaly také vlády Panamy a Peru. V Panamě zůstanou školy zavřené většinou do 7. dubna, v některých regionech nejméně do 20. března.

Salvadorský prezident kromě toho nařídil třítýdenní zákaz konání hromadných veřejných shromáždění, včetně koncertů a sportovních akcí. Bukele dále cizincům zakázal na 21 dní vstup do země. Opatření se týká všech cizinců, kteří nejsou v Salvadoru rezidenty nebo tam nepůsobí jako diplomati. Už koncem února Salvador uzavřel hranice lidem z Jižní Koreje a Itálie.

Čína hlásí 15 nových případů nákazy virem a dalších 11 mrtvých

Pevninská Čína hlásí za středu 15 nových případů nákazy koronavirem. Oznámila to dnes podle agentury Reuters čínská zdravotní komise. Nových případů je méně než v úterý, kdy jich přibylo 24. Dosud se v Číně, bez autonomního Hongkongu a Macaa, novým typem koronaviru nakazilo 80.793 lidí. Oproti předchozímu dni v kontinentální Číně přibylo 11 obětí viru. Dohromady tak pevninská Čína eviduje 3169 mrtvých.

Středočínská provincie Chu-pej, která je epicentrem epidemie, hlásí deset z 15 nových úmrtí. Sedm z nich pak bylo evidováno v provinčním hlavním městě Wu-chan.

Nových potvrzených případů infekce virem Sars-CoV-2 je v provincii Chu-pej osm. Všechny byly zaznamenány ve Wu-chanu. Podle agentury Reuters je to první pouze jednociferný nárůst nakažených v epicentru pandemie. V provincii se život postupně vrací k normálu a úřady opatrně uvolňují přísná protiepidemická opatření.

Zatímco jinde ve světě počet případů rychle roste, v Číně se epidemie v posledních sedmi dnech výrazně zpomalila, což je podle Reuters výsledkem týdnů přísného omezení pohybu lidí a dopravy.

Jižní Korea, která je považována za druhou nejpostiženější zemi v Asii, hlásí dnes 114 nových případů koronaviru a šest mrtvých. Celkově je nyní v zemi 7869 případů a 66 mrtvých. Ještě 29. února Korea odhalila 909 nových případů.

Nárůst nově infikovaných dnes zaznamenalo Thajsko, které dosud odhalilo 70 případů, což je 11 více než v předchozí bilanci. Všech 11 jsou podle thajských úřadů Thajci. Údajně je nakazil při společné konzumaci nápojů turista z Hongkongu, který se už vrátil do vlasti.


Čtěte více:

Kolaps aliance OPEC+. Nastává čas nižších cen ropy (komentář analytika)
11.03.2020 16:51
Páteční kolaps jednání členských států aliance OPEC+ ve Vídni otřásl g...
Koronavirus: WHO již hovoří o pandemii, v Česku 91 případů a jasný dopad na ekonomiku
11.03.2020 20:12
Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje nynější celosvětové šíř...
Americké akcie dnes vstoupily do medvědího trendu
11.03.2020 21:23
Vysoká volatilita pokračovala na Wall Street i ve středu, když hlavní ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m