Ursula von der Leyen: „Motto nové evropské generace: jednat rychle, avšak vytvářet trvalé hodnoty“

©EC

Říká se, že týden je v politice dlouhá doba. Ale 100 dní stačí právě tak k tomu, aby se stanovil směr a podnikly první velké kroky na této cestě, říká ve svém názorovém článku ke 100 dnům ve funkci předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Přečtěte si ho celý!

09/03/2020

Koncem tohoto týdne oslavíme 30 let ode dne, kdy Litva získala opětovně svobodu. Tímto dnem skončilo půlstoletí útlaku, během nějž si však Litevci zachovali svou duši, srdce a touhu po svobodě.

V době vyhlášení nezávislosti v březnu 1990 napsal legendární litevský filmař Jonas Mekas článek pro deník New York Times s názvem „Ne, přátelé, nepůjdeme na to pozvolna“ („No, My Friends, We Won’t Go Slow“). Jeho podstata byla jednoduchá: nesmíme otálet s budováním té lepší budoucnosti, po které jsme tak dlouho toužili. Již za 15 let se Litva ocitla doma – ve středu naší Unie.

Před nástupem do funkce před 100 dny na mě udělalo velký dojem, jak tuto stejnou neohroženost ducha a odhodlání k akci prokázala budoucí evropská generace. Viděla a slyšela jsem to opět jasně a nahlas v pátek, kdy tisíce mladých lidí vyšly do bruselských ulic a požadovaly okamžitá opatření pro naši planetu.

Tato generace chce věci řešit rychle a má pravdu. Před námi jsou totiž dva významné přechody v ekologické a digitální oblasti. Budou mít vliv na nás na všechny, bez ohledu na to, kde žijeme nebo co děláme. Změní způsob, jakým cestujeme, nebo jak navrhujeme, vyrábíme a spotřebováváme zboží. Vytvoří nové příležitosti pro inovátory, podnikatele a průmysl v  Evropě.

Avšak příprava na tento přechod probíhá ve stále neklidnějším a složitějším světě. Jen během našich prvních 100 dní jsme byli svědky toho, jak se bývalí partneři vydávají svou cestou, jak se přenáší napětí a jak vypukla celosvětová epidemie. Čím se svět kolem nás stává zranitelnějším, tím více je zapotřebí, aby Evropa byla silnější, jednotná a strategičtější ve způsobu, jakým přemýšlí, koná a hovoří.

Musíme vytvářet nová partnerství a aliance, jako je například partnerství s Afrikou, které tento týden představíme. A musíme posílit partnerství již existující, jako to děláme se zeměmi západního Balkánu. Viděli jsme, jakou sílu měla perspektiva EU pro země, které před 30 lety získaly svobodu – a pracujeme na tom, aby se totéž povedlo i u našich partnerů ve zmíněném regionu.

Vedení dvojího přechodu v tomto měnícím se světě je hnací silou této Komise. To je úloha a příležitost naší generace. A proto jsme byli od prvního dne odhodláni k tomu, abychom na budování spravedlivé a prosperující, ekologické a digitální Evropy, která tu zůstane i pro naše děti, pracovali rychle.

Pokud jde o budoucnost naší planety, nejrizikovější ze všeho je příliš opatrná politika. Proto bylo jedním z našich prvních opatření zavedení Zelené dohody pro Evropu. Jejím hlavním cílem je, aby se Evropa stala do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Minulý týden jsme navrhli proměnit tuto náročnou ambici v závazné právní předpisy.

Jde samozřejmě o navrácení přírody do našeho života a snižování emisí. Zelená dohoda pro Evropu je však více než to – je to naše nová strategie růstu. Investorům poskytne jistotu a našim ekonomikám pomůže růst způsobem, který bude lidem, naší planetě a společnosti vracet více, než od nich bude brát.

Při rychlém přechodu však musíme zajistit, aby nikdo nezůstal opomenut. Víme, že pro některé bude tato změna obtížnější než pro jiné. Z tohoto důvodu jsme navrhli vyčlenit 100 miliard eur na zajištění spravedlivého přechodu pro všechny – zejména pro ty, kteří budou muset učinit větší krok než většina ostatních. Jediným způsobem, jak zajistit, aby Zelená dohoda pro Evropu obstála ve zkoušce času, je upřednostnit lidi a spravedlnost.

V konečném důsledku jde o otázku důvěry, která je rovněž klíčovým slovem pro náš přístup k digitálnímu přechodu. Věřím v technologii a v to, jak může usnadnit naše životy, od péče o rodinu po komunikaci s přáteli. A vím také, co může udělat pro vytvoření nových pracovních míst a kvalifikací, jak může pomoci růst evropským společnostem, ať už jde o malý začínající podnik nebo velký koncern.

Má-li však Evropa zaujmout v digitální oblasti vedoucí postavení, musíme rozvíjet nejen vlastní právní předpisy, ale i vlastní kapacity. Potřebujeme, aby byly evropské inovace a technologie konkurenceschopné kdekoli na světě. To je ústředním bodem nové datové strategie, která nám pomůže využít naše silné stránky a zároveň povzbudit podniky a vlády k tomu, aby získávaly přístup k množství nedostatečně využívaných údajů a sdílely je mezi sebou. A pomůže nám co nejvíce a nejlépe využívat umělou inteligenci způsobem, kterému můžeme všichni důvěřovat.

Příležitostí vyplývajících z tohoto dvojitého přechodu se budeme moci plně chopit jen tehdy, využijeme-li všech našich silných stránek a naší rozmanitosti. Budeme vždy usilovat o spravedlnost, prosazovat naše hodnoty a zabývat se věcmi, které lidem opravdu leží na srdci. Proto jsme již představili novou strategii v oblasti rovnosti žen a mužů a zahájili první fázi evropského plánu, který má porazit rakovinu. 

Říká se, že týden je v politice dlouhá doba. Ale 100 dní stačí právě tak k tomu, aby se stanovil směr a podnikly první velké kroky na této cestě. Bude při ní docházet k otřesům a budeme vystavováni zkouškám, ale na paměti musíme mít neustále ducha nové generace Evropy. Je to Vaše doba a cesta začíná právě teď.

 


Zařazenopo 09.03.2020 01:03:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/oped/200309_100days_cs

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V