EU a mezinárodní dárci přislíbili 1,15 miliardy eur na obnovu po zemětřesení v Albánii

©EC

Dnes se na mezinárodní dárcovské konferenci v Bruselu sešlo přibližně 100 delegací Evropské unie, jejích členských států a partnerů včetně mezinárodních organizací a občanské společnosti za účelem mobilizace podpory pro Albánii po ničivém zemětřesení, jež tuto zemi zasáhlo 26. listopadu 2019.

17/02/2020

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, jež konferenci uspořádala, k tomu uvedla: „Mezinárodní společenství dnes vyjádřilo solidaritu s Albánií. Třetina celkové přislíbené částky připadá na Evropskou unii a její členské státy, včetně Evropské investiční banky. Celá Evropská unie se zmobilizovala pro zemi, která je v srdci našeho kontinentu a která – jak doufám a věřím – bude jednoho dne i součástí naší Unie. Albánský lid ví, že patří do naší evropské rodiny – nyní více než kdy jindy.“

Konferenci zahájila předsedkyně von der Leyenová a zúčastnili se jí také předseda vlády Albánie Edi Rama, předseda Evropské rady Charles Michel a chorvatský premiér Andrej Plenković.

Z celkového objemu prostředků ve výši 1,15 miliardy eur, přislíbených na obnovu Albánie, připadá na Evropskou unii včetně Komise, členských států a Evropské investiční banky 400 milionů eur. Evropská komise přislíbila 115 milionů eur z rozpočtu EU. Částka zahrnuje i první grant ve výši 15 milionů eur na obnovu a rekonstrukci klíčových veřejných budov, jako jsou školy, který dnes podepsali předsedkyně von der Leyenová a předseda vlády Rama s cílem zahájit co nejdříve poskytování podpory na místě. Kromě toho Komise předkládá Radě a Parlamentu návrh na uvolnění dalších 100 milionů eur z letošního rozpočtu EU ve formě grantů na podporu obnovy a rekonstrukce veřejných a soukromých budov i postižených podniků.

Komisař pro sousedství a rozšíření Olivér Várhelyi vystoupil za EU na prezentaci posouzení potřeb po katastrofě a moderoval zasedání dárců. Komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič pak představil prvotní reakci na katastrofu.

Souvislosti

Dne 26. listopadu 2019 zasáhlo Albánii ničivé zemětřesení o síle 6,3 Richterovy stupnice, které si vyžádalo 51 obětí na životě a 900 zraněných. Přibližně 17 000 osob bylo dočasně vysídleno. V konečném důsledku následky zemětřesení pocítilo více než 200 000 osob v 11 obcích. Tisíce budov bylo zničeno nebo vážně poškozeno včetně veřejné a soukromé infrastruktury, domácností, škol a zdravotnických zařízení.

Po zemětřesení byl na žádost albánské vlády aktivován mechanismus civilní ochrany Evropské unie a ihned poté byly do Albánie vyslány pátrací a záchranné týmy. Prostřednictvím mechanismu i bilaterálně ze strany členských států a partnerů v regionu tak byla poskytnuta materiální pomoc a odborná pomoc statiků. Tým civilní ochrany EU působil v Albánii od 27. listopadu do 20. prosince 2019 a koordinoval mezinárodní reakci.

Albánská vláda, Evropská unie, Organizace spojených národů a Světová banka společně vypracovaly zprávu o posouzení potřeb po katastrofě, která byla zveřejněna 5. února 2020 s cílem mobilizovat dárcovskou komunitu. Ze zprávy vyplývá, že celkový dopad katastrofy v jedenácti dotčených obcích lze vyčíslit na více než 980 milionů eur. Pro obnovu ve všech odvětvích by pak podle zprávy bylo zapotřebí téměř 1,08 miliardy eur. Většina škod byla zaznamenána na obytných budovách, následuje výrobní odvětví (např. obchod a cestovní ruch, zemědělství a kulturní dědictví) a vzdělávání.

Prostřednictvím oznámení záměru schválily vláda Albánie, Rozvojová banka Rady Evropy, Evropská investiční banka, Evropská komise a Světová banka soubor klíčových zásad, jimiž se má obnova obytných budov řídit. Tyto zásady stanoví parametry pro mechanismy financování, jež mají zajistit jasnou, účinnou, participativní a transparentní obnovu umožňující jednak koordinaci a vyvození odpovědnosti při poskytování finančních prostředků, jednak lepší kontrolu kvality stavebních prací.

Bližší informace

Deklarata për shtyp në gjuhën shqipe

Internetové stránky mezinárodní dárcovské konference „Společně pro Albánii“

Oznámení záměru u příležitosti mezinárodní dárcovské konference po zemětřesení

Zahajovací projev předsedkyně Ursuly von der Leyenové na mezinárodní dárcovské konferenci „Společně pro Albánii“

Vyjádření předsedkyně Ursuly von der Leyenové na tiskové konferenci s předsedou vlády Albánie Edim Ramou

Vyjádření komisaře pro sousedství a rozšíření Olivéra Várhelyiho

Vystoupení komisaře pro řešení krizí Janeze Lenarčiče

Fotografie a videozáznamy jsou k dispozici stránkách EbS


Zařazenopo 17.02.2020 01:02:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200217_albania_cs
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V