Úvodní stránka

Asociace malých a středních podniků a živnostníků začíná předsedat Expertní skupině

Publikováno:
20.2.2020, (archivovaná zpráva)
Autor:
81200

Dne 20. února 2020 se uskutečnilo první jednání Expertní skupiny pro snižování administrativní zátěže podnikatelů v čele s AMSP ČR.   


AMSP ČR si na půl roku svého předsednictví připravila řadu zajímavých témat, které vycházejí zejména z Legislativní koncepce MSP 2019 -2020 zpracované Legislativní radou MSP zřízenou touto Asociací. Témata se týkají zákona o veřejných zakázkách, oblasti rodinného podnikání, omezení statistických šetření se zaměřením na sdílení dat a využívání dostupných zdrojů. Jedním se stěžejních témat, na kterém již AMSP ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem spravedlnosti spolupracuje, je omezení zveřejňování osobních informací fyzických osob ve veřejných rejstřících. Cílem je, aby doplňující skutečnosti zapisované do rejstříků, zejména obchodního rejstříku, v podobě osobních údajů členů orgánů právnických osob a společníků právnických osoby, byly neveřejné. Tyto informace by sděloval Rejstříkový soud pouze na požádání při prokázání právního zájmu.

Dalším tématem je pak úprava zadávání veřejných zakázek. AMSP ČR přichází s několika inovativními nápady, které by mohly zpřístupnit veřejné zadávání malým a středním podnikatelům a navrátit jim potřebnou důvěryhodnost mezi občany. K těmto nápadům budou zahájeny debaty s cílem jejich možné implementace, a to buď do aktuální předlohy novely ZVZ či do budoucna. "Stávající nastavení výběrových řízení jakkoli nereflektuje specifický charakter MSP a s tímto související jejich možnosti investice do administrativy nutné k účasti na výběrových řízeních" řekl Zdeněk Tomíček, Předseda Legislativní rady MSP, který AMSP ČR v čele Expertní skupiny zastupuje, a dodal, "proto chceme zahájit diskusi nad možností nastavení dvojích kritérií pro prokázání základní způsobilosti a ekonomické kvalifikace dle velikosti uchazeče. Zároveň chceme, aby byly jednotlivé podmínky technické kvalifikace zadavatelem vždy detailně popsány a precizně odůvodněny již v samotné zadávací dokumentaci, čímž by byla výrazně posílena transparentnost požadavků. V neposlední řadě zcela podporujeme cestu odpovědného zadávání."

AMSP ČR vítá, že je omezení statistických šetření jedním z témat Živnostenského balíčku (www.zivnostensky-balicek.cz), jehož naplňování se daří a u kterého již byly dosaženy první výsledky. "Díky schválení definice "rodinného podnikání" bude rovněž možné efektivněji zacílit podporu na rodinné firmy. MPO ve spolupráci s podnikatelskými svazy a ČMZRB, a.s. připravila systém registrace rodinných podniků. Příjem žádostí o registraci bude spuštěn 1. března." informoval ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler.