Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buttonwood: Obavy Grosse jsou oprávněné. Z QE2 není (bezbolestné) cesty zpět

Buttonwood: Obavy Grosse jsou oprávněné. Z QE2 není (bezbolestné) cesty zpět

22.03.2011 12:42, aktualizováno: 22.3. 17:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Bill Gross spravuje pro investiční společnost Pimco největší dluhopisový fond na světě (Total Return s aktivy za 237 mld. USD). Je to asi nejzkušenější a nejvěhlasnější guru na dluhopisy, takže když na začátku března oznámil, že ze svého portfolia vyřadil všechny obligace americké vlády a to samé radí i ostatním investorům, rozhodně nebude na škodu prozkoumat jeho důvody blíže. I když trh na zprávu prakticky nereagoval.

Podle Grosse Spojené státy z dluhové pasti už neuniknou, k třetímu kolu kvantitativního uvolňování (QE) nedojde a ukončení současného programu (podle plánu letos v červnu) bude pro dluhopisový trh citelné. Ve zprávě pro investory Gross uvedl: „Legitimní otázkou je, kdo bude kupovat vládní dluhopisy poté, co Fed s nákupy přestane?“ Výnosy a ceny dluhopisů podle něho nyní uměle podporuje kvantitativní uvolňování, což „může, ale nemusí“ vést k nastolení stability na měnových a finančních trzích.

Míru umělého stlačení výnosů amerických treasury bondů Gross odhaduje na 1,5 % a svou kalkulaci podepírá několika historickými srovnáními. Jednak se odvolává na přibližnou korelaci mezi výnosy (nyní 3,3 % u desetiletých dluhopisů) a růstem nominálního HDP (prognóza počítá s 5 % ročně). Zadruhé poukazuje na průměrný reálný výnos (očištěný o inflaci) pětiletých dluhopisů, který v minulosti činil kolem 1,5 % - a nyní je lehce negativní. Zatřetí, klíčová sazba Fedu o 475 bazických bodů zaostává za nominálním růstem HDP, zatímco historický průměr činí 75 bodů.

Řada investorů Grosse považuje za naivku. Konec QE2 byl ohlášen dopředu a trhy mají čas se přizpůsobit. Sám Gross to svou aktivitou potvrzuje: už předem prodal americké dluhopisy. Trhy to přitom vůbec neznepokojuje: výnos desetiletých treasury bondů za poslední měsíc klesl.

Bude ale výstup tak snadný jako nástup (to se týká i ECB a britské centrální banky, které spustily podobné programy)? Nejde jen o to přestat nakupovat dluhopisy. Pokud centrální banky nebudou chtít navždy fungovat s nabobtnalými rozvahami, budou muset dřív či později nakoupené obligace prodat. Někdo by namítl, že si je si zkrátka ponechají do data splatnosti, čímž minimalizují riziko náhlého zvýšení výnosů. Jenže pokud dotyčná vláda rychle nezačne hospodařit s přebytky (což v následujících minimálně třech letech té americké, nebo britské opravdu nehrozí), bude si muset půjčit i na splacení starých dluhů (tzv. roll-over), takže se dostáváme zpět na začátek. Jednoduše řečeno, soukromý sektor bude muset absorbovat nejen nově vydané dluhopisy, ale i ty, které na trh vrhne centrální banka. A nejedná se zrovna o skromnou sumu – Fed nashromáždil aktiva v hodnotě 2,6 bilionů USD, z čehož zhruba méně než polovinu tvoří vládní obligace.

A teď k jádru pudla. Za jakých podmínek budou investoři nejvíc ochotni nakupovat vládní dluhopisy? Když se firmám (a potažmo akciím) nedaří a ekonomika má potíže. Jenže přesně ty vedly centrální banky k intervencím na dluhopisovém trhu. Skeptici podotýkají, že problémem QE je, že centrální bankéři si nebudou nikdy natolik jistí stabilitou ekonomiky, aby program ukončili. Ostatně posuďte sami: americký HDP vzrostl minulý rok o slušných 2,8 % (víc než v Česku hnaném německým exportním zázrakem!) a letos se očekává dokonce 3% expanze. Na posledním zasedání Fedu však, o předčasném konci QE nepadla ani zmínka.

Celý program kvantitativního uvolňování prošel zajímavým vývojem, stejně jako důvody pro jeho existenci. Ve své poslední výpovědi před Kongresem šéf Fedu Ben Bernanke poukázal na důkazy úspěchu své politiky: „Ceny akcií výrazně vzrostly, volatilita na trhu přitom klesla, spready u korporátních dluhopisů se zúžily. Výnosy pěti- až desetiletých státních dluhopisů nejdřív markantně klesly, jelikož trh do svých očekávání započítal nákupy Fedu. Tyto výnosy pak ale následně stouply, protože se investoři stali optimističtější v pohledu na budoucí hospodářský růst a tradeři snížili svá očekávání ohledně budoucích nákupů obligací.“

Je zajímavé, že Bernanke považuje pokles i růst dluhopisových výnosů za důkaz úspěchu QE. Ještě zajímavější je ale jeho odvolávání se na zotavení akciového trhu. V jeho velkém projevu ke koncepci QE z ledna 2009 totiž o cenách akcií není ani slovo.

Jestliže je tedy podle šéfa Fedu nutné udržet důvěru akciového trhu, a to za jakýchkoli podmínek (zemětřesení, tsunami, jaderné výbuchy, až po uši zadlužené státy eurozóny), důvod pro prodloužení QE se vždy najde. A čím větších rozměrů nabude, tím hůře se bude ukončovat. Obavy Billa Grosse nejsou nepodložené.

(Zdroj: The Economist, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    22.03.2011 14:23

    Prosim vyvratte mi nekdo ze QE jsou jen nafukovanim neuveritelne obrovske bubliny, ktera az praskne tak zpusobi celosvetovou krizi nepredstavitelnych rozmeru. Prosim...
    Indy
    •  
      22.03.2011 17:48

      A co tak uvést zdroj, pánové? Toto je jen překlad.
      JK
      •  
        22.03.2011 18:02

        Dobrý den, děkujeme Vám za upozornění. Hlavní zdroj byl od počátku uveden v nadpise článku. Doplnili jsme zdroje i na závěr textu.
        Patria Online
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university